Pripazite na životinje!

U posljednja tri dana, na porečkom području, evidentirana su tri događaja držanja životinja bez nadzora te stoga policija skreće pozornost građanima da su dužni svoje kućne ljubimce držati pod nadzorom.

Foto: Ilustracija

U posljednja tri dana, na porečkom području, evidentirana su tri događaja držanja životinja bez nadzora te stoga policija skreće pozornost građanima da su dužni svoje kućne ljubimce držati pod nadzorom.

U petak, 7. studenog, u mjestu Vabriga, 42-godišnjak je držao bez nadzora psa mješanca, koji je ušao u dvorište 67-godišnjakinje i usmrtio joj dvije kokoši. Drugi slučaj dogodio se u subotu, u Ulici 43. Istarske divizije u Poreču, kada je njemački ovčar, u vlasništvu 67-godišnjaka, izašao iz dvorišta i na ulici napao psa mješanca, kojeg je na povodcu šetala djevojčica. Mješanac je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u veterinarsku ambulantu, gdje mu je pružena pomoć. Posljednji događaj desio se jučer, u mjestu Tar, gdje je pas staford, kojeg je na povodcu, ali bez brnjice, šetala 52-godišnjakinja, ugrizao 36-godišnjakinju, koja je lakše ozlijeđena.

Vlasnicima pasa, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, izdat će se prekršajni nalozi.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.

Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.  

Podsjećamo da članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''.   



Stranica