''Zajedno'': Educirani djelatnici zavoda za zapošljavanje

Foto: PU istarska

Kao što je i najavljeno, Odjel prevencije PU istarske je, u sklopu provedbe aktivnosti preventivne akcije ''Zajedno“, tijekom proteklih dana, educirao djelatnike Zavoda za zapošljavanje, i to Područnog ureda Pule i ispostava u Pazinu, Umagu, Labinu, Rovinju i Poreču.

Policijski službenici upoznali su djelatnike s time da se počinjenjem kaznenog djela trgovanja ljudima uskraćuju osnovna ljudska prava te da ono funkcionira po principu ponude i potražnje. Prezentirano im je kako je to jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina i ujedno najteži primjer kršenja ljudskih prava, da je to problem svih zemalja te da Republika Hrvatska postaje sve više država porijekla i destinacije za žrtve trgovanja ljudima, a naročito za žrtve iz jugoistočne Europe.

Kroz faze trgovanja ljudima (vrbovanje, transport i eksploatacija osobe) pojašnjene su konačne posljedice trgovanja ljudima, dok su kroz pojašnjavanje rizičnih i zaštitnih čimbenika, ukazane mogućnosti djelatnika zavoda za zapošljavanje, a to je da mlade ljude koji izlaze na tržište rada osnaže kroz znanje i ispravnu informaciju o trgovanju ljudima i savjetuju im oprez kod prihvaćanja neprovjerenih ponuda za zaposlenje.

U narednom periodu, policijski službenici policijskih postaja će educirati učenike završnih razreda srednjih obrtničkih škola, s ciljem senzibilizacije na navedenu problematiku i upoznavanja s povećanim mjerama opreza kod zapošljavanja. Edukacija će se odvijati promoviranjem kampanje ''Dvije djevojčice'' – Kampanja protiv trgovanja ženama i djevojkama u svrhu seksualnog iskorištavanja.



Stranica