Predstavljena brošura "Povjerenje i sigurnost"

Foto: PU istarska  

Na današnjoj konferenciji za medije u PU istarskoj predstavljena je brošura osobe s invaliditetom i policije „Povjerenje i sigurnost“. Na konferenciji sudjelovali su načelnik PU istarske g. Dragutin Cestar, predsjednik Istarskog foruma udruga s invaliditetom i društva distrofičara Istre g. Davor Komar,  povjerenica za osobe s invaliditetom predsjednika Republike Hrvatske, gđa Vesna Škulić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom g. Boris Jakov Geričić i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije gđa. Davorka Maras-Tkačuk.

g. Dragutin Cestar podsjetio je da je policija javna služba primarno odgovorna za sigurnost građana, za zaštitu njihovih prava i sloboda. Obzirom na specifične potrebe osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti, a uvažavajući određene poteškoće na koje nailaze u komunikaciji s okolinom, pa i u kontaktu sa policijskim službenicima, PU istarska je inicirala zajedničke aktivnosti sa Društvom distrofičara Istre, Istarskim forumom udruga osoba s invaliditetom i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Riječ je provedenim edukacijama različitih rodova policije kojima je bio cilj upoznati policijske službenike s teškoćama, s kojima se susreće svaka od skupina osoba s invaliditetom te senzibiliziranje na njihove specifične potrebe, kako bi im se na adekvatan način pomoglo u ostvarivanju prava, u slučajevima kada su žrtve nekog oblika protupravnog ponašanja i imaju potrebe za policijskim postupanjem. Također, podsjetio je da je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima predviđena mogućnost traženja pomoći prilikom postupanja sa osobama s invaliditetom, a da će se takvo postupanje prilagoditi uzimajući u obzir specifičnost svakog pojedinog oštećenja (tjelesno, senzoričko, intelektualno i mentalno). Kako bi bili što učinkovitiji u primjeni Zakona i našem postupanju, a u nastavku vrlo dobre i uspješne suradnje zajednički smo izdali brošuru. U brošuri su navedene zakonske odredbe , te sve udruge i društva osoba s invaliditetom sa područja Istarske županije, sa telefonskim brojevima na koji je moguće ostvariti potreban kontakt.

Brošura je namijenjena svim policijskim službenicima, a izrađena u džepnom formatu kako bi je svaki policijski službenik u svakom trenutku imao kod sebe i u slučaju potrebe mogao koristiti.

Ovo je vrijedna i korisna brošura koja će omogućiti lakšu komunikaciju policijskih službenika u slučaju traženja pomoći.

No ono što je puno vrjednije i značajnije je to što je dogovorena i otvorena mogućnost da svaki policijski službenik u bilo kom  trenutku kod postupanja i primjene ovlasti kada ima potrebu može ostvariti kontakt sa kompetentnom osobom iz udruge ili društva i zatražiti pomoć, što će svakako doprinositi učinkovitijoj primjeni Zakona i našem postupanju, istaknuo je načelnik Cestar.

g.  Davor Komar zahvalio se na suradnji Policijskoj upravi istarskoj, Uredu predsjednika, te partnerima u projektu, pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Istarskom forumu udruga osoba s invaliditetom kao  brojnim volonterima na pomoći prilikom realizacije brošure. Također,  naglasio je da knjižica okuplja 14 udruga.

'Drago mi je da je ova priča koja je započela 2001. godine, zaživjela, dobar je primjer, no ona je tek početak, te nam preostaje još jako puno posla u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom', rekla je u svom obraćanju gđa. Vesna Škulić.

g.  Boris Jakov Geričić ocijenio je da je u posljednjih desetak godina učinjeno jako puno u senzibilizaciji prema osobama s invaliditetom, no nada se da priča neće stati na ovome. Podsjetio je da je postupanje prema osobama s invaliditetom važno prije negoli se prema takvim osobama pokrene pravni postupak, jer je u tom slučaju Ured pravobraniteljice nemoćan.

Davorka Maras Tkačuk se uime Istarske županije i župana, zahvalila policiji i udrugama te je  izrazila zadovoljstvo da će osobe s invaliditetom od sada uživati kvalitetniji i ravnopravniji život

 Brošura "Povjerenje i sigurnost" 



Stranica