Pomoć i podrška žrtvama kaznenih djela i prekršaja

Foto: PU istarska

U sklopu provođenja projekta ''Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova kroz razvoj sustava prevencije kriminaliteta, podrške žrtvama kaznenih djela i aktivnostima kontrole oružja'', kojeg Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), danas je zgradi Policijske uprave istarske održana edukacija policijskih službenika na temu pružanja pomoći u razvijanju sustava podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

Edukacija je održana za rukovoditelje i policijske službenike, koji se u svom svakodnevnim radu susreću s navedenom problematikom. Prisutne je pozdravio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je naglasio kako je prvi kontakt sa žrtvom najbitniji za sam položaj žrtve, ali i kasniji ishod  postupka, a obzirom je upravo policija ta koja uspostavlja prvi kontakt sa žrtvom kaznenog djela, bitno je znati kako pravilno pristupiti žrtvi i pružiti joj adekvatnu pomoć.

O pomoći i podršci žrtvama kaznenih djela i prekršaja, govorili su voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović, zamjenik županijske državne odvjetnice u Puli Eddy Putigna, predsjednica Kaznenog odjela Županijskog suda u Puli Edvina Draguzet Suevich i voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci Mladena Tadej.

U svom izlaganju o ulozi policije u radu sa žrtvama kaznenih djela i aktivnostima Policijske uprave istarske na senzibilizaciji policijskih službenika, voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović podsjetila je na zakonske propise, koji uređuju postupanje prema žrtvama kaznenih djela te je istaknula kako su policijski službenici i druga mjerodavna tijela dužni pri poduzimanju prve radnje upoznati žrtvu s njenim pravima. Također je napomenula kako je stručni tim djelatnika iz policijske uprave započeo provodi edukaciju policijskih službenika po policijskim postajama prema temama: žrtve krvnih i seksualnih delikata, zaštita žrtava kaznenih djela i prekršaja – kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, zaštita žrtava imovinskog kriminaliteta, žrtve trgovanja ljudima, žrtve cestovnih prometnih nesreća, stranac kao žrtva kaznenog djela i žrtva kao zaštićeni svjedok.

O suradnji državnog odvjetništva i policije na zaštiti žrtava govorio je zamjenik županijske državne odvjetnice u Puli Eddy Putigna, koji je ustvrdio kako je dosadašnja suradnja dobra, no još uvijek ima prostora za poboljšanje rada, u smislu bržeg postupanja, odnosno bržeg prvog obavještavanja državnog odvjetništva o događaju. Zamjenik državne odvjetnice istaknuo je kako je policija ta koja u većini slučajeva uspostavlja prvi kontakt sa žrtvom i kako o tom prvom kontaktu ovisi daljnji položaj žrtve, njena volja za suradnjom te u konačnosti, i sam ishod kaznenog postupka. Da se odnos prema žrtvama popravio, govore i podaci državnog odvjetništva za ovu godinu, gdje je zamijećen porast broja kaznenih djela protiv spolne slobode, od kojih su neka počinjena i ranijih godina. Jedan od razloga tog porasta je činjenica da su žrtve hrabrije i ustrajnije u kaznenom postupku jer se odnos prema njima promijenio – žrtvu se sve više uvažava, pomaže joj se  te joj se time vraća povjerenje u institucije i pravnu državu.

Predsjednica Kaznenog odjela Županijskog suda u Puli  Edvina Draguzet Suevich govorila je o aspektu žrtve kaznenog djela, odnosno o postupanju suda prema žrtvi tijekom kaznenog postupka.Prilikom upućivanja poziva za ispitivanje žrtvi, sud već raspolaže s određenim  saznanjima o tome koja prava žrtva želi iskoristiti te sukladno tome poduzima sve što je potrebno za realizaciju tih prava (postavljanje punomoćnika na trošak proračuna, ispitivanje video linkom, smještanje u posebnu prostoriju itd.). Predsjednica Kaznenog odjela istaknula je kako svaka žrtva seksualnog delikta, neovisno o dobi, ukoliko postavi zahtjev da je se ispita putem video linka, ima na to i pravo, a policijskim službenicima pojasnila je i posebnosti oko ispitivanja djece, mlađe i starije dobi. Kako je naglasila gđa. Draguzet Suevich, korektan, profesionalan i ljudski pristup je ono što je žrtvi najpotrebnije, pogotovo pri prvom kontaktu.

Policijskim službenicima, rad Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci prezentirala je voditeljica odjela Mladena Tadej, koja je istaknula kako su istraživanja pokazala da o tome kako će se žrtva kasnije nositi s traumom koja joj se dogodila, najviše ovisi o tome kako se prema njoj ponio prvi čovjek s kojim je došla u kontakt nakon samog traumatičnog događaja. Objasnila je da Odjel pruža podršku žrtvama svih kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji, ali i svjedocima, članovima obitelji, djeci ili prijateljima u pratnji. Njihova zadaća je pokušati detektirati potrebu koju žrtva ima i na tu potrebu odgovoriti na najbolji mogući način, s onim što je  sustav osigurao. Podrška se pruža od samog počinjenja djela pa do kraja postupka, odnosno pravomoćnosti presude, a može se pružati telefonskim putem, dolascima u prostorije Odjela te na postavljenom infopultu u zgradu suda. Budući da žrtve kaznenih djela imaju pravo i na novčanu naknadu (osim žrtava prometnih nesreća), voditeljica odjela napomenula je policijskim službenicima da se zahtjev za naknadu mora podnijeti u roku od 6 mjeseci od počinjenja kaznenog djela te da su dužni žrtvu upoznati  s tim pravom prilikom prvog postupanja, da se ne bi dogodilo da žrtve zbog proteka roka izgube to pravo.



Stranica