Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača u prosincu

Foto: Ilustracija

Iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Stoga će policija u prosincu provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a uz to dodatno će ih kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu.

Policijska uprava istarska svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih točaka, koje će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.  U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine). 

Posebno napominjemo da su u deset mjeseci 2014. godine, vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 255 prometnih nesreća, što čini povećanje od 9% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 3 prometne nesreće s poginulim osobama, 99 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 152 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, 20 je zadobilo teške, a 53 lakše tjelesne ozljede.



Stranica