Započela akcija ''Mir i dobro''

Foto: PU istarska

Povodom početka tradicionalne akcije Ministarstva unutarnjih poslova ''Mir i dobro'', 15. prosinca je u sjedištu Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Sektora policije Božo Kirin, voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani i voditelj Protueksplozijskog odjela Anto Mijatović.

Kao što je rekao načelnik Sektora policije, riječ je akciji koja se provodi od1993. godine, a ove će se godine provoditi od 15. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015. ''Cilj ove akcije je da se pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije osigura povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari (pirotehnička sredstva i dr.) te ostalih ubojitih sredstava, kako bi svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru sa svojom obitelji i prijateljima proveli božićne i novogodišnje blagdane'' napomenuo je načelnik Kirin. Na području Policijske uprave istarske, prošlogodišnji božićni i novogodišnji blagdani protekli su u povoljnom ozračju, bez težih posljedica za zdravlje ljudi. Bilježi se jedan događaj, u kojem je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede kao posljedicu uporabe pirotehničkih sredstava. Također je, uslijed aktiviranja pirotehničkog sredstva, došlo do požara trave i niskog raslinja površine 1500 m2, kojom prilikom nije nastala materijalna šteta. Zbog uporabe pirotehničkih sredstva II. razreda u razdoblju kad je to zakonom zabranjeno, od počinitelja je oduzeto ukupno 134 komada petardi II. razreda. Također je bitno napomenuti da su tijekom trajanja prošlogodišnje akcije,  građani su policiji u pet navrata dragovoljno, bez sankcija, sukladno čl. 97. Zakona o oružju (NN 63/07., 146/08. i 59/12.),  predali veću količinu oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava.

Načelnik Kirin upoznao je predstavnike medija i s aktivnostima, koje će se provoditi na području Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije: 

  • do kraja prvog polugodišta školske godine 2014./2015. edukacije po pojedinim školama, upoznavanjem učenika s opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava;
  • poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata;
  • inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava;
  • osiguranje protočnosti i sigurnosti u prometu na svim važnijim cestovnim pravcima;
  • podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala od strane pojedinaca ili organiziranih skupina;
  • pojačano nadziranje postajnog područja svake policijske postaje s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, prevencije kaznenih djela, sprječavanja nezakonitih migracija i dr.

 

O prodaji i vrstama pirotehničkih sredstava govorio je voditelj Inspektorata Moreno Kanciani, koji je podsjetio da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji, tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. ''Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, a dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva'' naglasio je voditelj Kanciani.

Voditelj Protueksplozijskog odjela Anto Mijatović istaknuo je kako pirotehnička sredstva nisu igračke te da nestručno rukovanje takvim sredstvima može izazvati teške posljedice. ''Pozivamo građane da budu oprezni prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima, odnosno da pročitaju upute prije uporabe, da ne stavljaju pirotehnička sredstva u staklene boce te da ih ne bacaju prema ljudima, životinjama, na javnim mjestima, gdje ima više ljudi ili u zatvorenim prostorima'' naglasio je voditelj Mijatović.

 

Apel građanima

Policijska uprava istarska poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva, uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice. Također podsjećamo građane da još uvijek mogu bez posljedica predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nelegalno posjeduju.

Potrebno je naglasiti da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te da je uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma opasna i nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požar koji se može naglo proširiti i prouzročiti velike štete ili osobama nanijeti ozlijede, a njihova uporaba može biti itekako opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.



Stranica