Građani Velog Vrha educirani o samozaštitnom ponašanju od provala u kuće

U prostorijama Mjesnog odbora Veli vrh je jučer na poziv Vijeća održana edukacija zainteresiranih građana o načinima samozaštite od provala u kuće. Edukaciju su održale načelnica Policijske postaje Pula, Tatjana Božac-Maksić i voditeljica Odjela prevencije Ureda načelnika, Alica Rosić-Jakupović.

Foto: Ilustracija

U prostorijama Mjesnog odbora Veli vrh je jučer na poziv Vijeća održana edukacija zainteresiranih građana o načinima samozaštite od provala u kuće. Edukaciju su održale načelnica Policijske postaje Pula, Tatjana Božac-Maksić i voditeljica Odjela prevencije Ureda načelnika, Alica Rosić-Jakupović.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Vijeća mjesnog odbora, g. Marino Drandić je nazočne upoznao sa ciljem edukacije, budući su neki građani već bili žrtve kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuć.  Nakon toga  načelnica Božac-Maksić prezentirala je stanje sigurnosti za područje Mjesnog odbora i upoznala nazočne s aktivnostima koje policijski službenici provode na terenu .

Građanima su pojašnjeni načini ponašanja počinitelja ovih kaznenih djela, te ih se pozvalo na suradnju u vidu dojavljivanja obavijesti o kretanju nepoznatih i sumnjivih osoba i vozila, te informacija koje bi policiji mogle pomoći kod detektiranja eventualnih počinitelja.

Nazočni su savjetovani da po izlasku iz domova zaključavaju kuće i zatvaraju sve prozore, redovito prazne poštanske sandučiće, a u njihovoj odsutnosti zamole susjede da to čine umjesto njih, razvijaju dobrosusjedske odnose kako bi oni pripazili na njihove domove u vrijeme kada rade, te zamjećuju događaje u svom kvartu. Također, upoznati su s nekim mogućnostima mehaničke i tehničke zaštite.

Starije osobe su upozorene da paze koga puštaju u svoje domove budući da počinitelji pokušavaju na prijevaran način ući u dom pod izlikom vlastitog teškog tjelesnog ili materijalnog stanja, prodaje određenih proizvoda ili lažnog predstavljanja, te iskorištavaju nepažnju oštećenih kako bi izvršili krađu.

U slučajevima da se kazneno djelo dogodi, građani su upozoreni da se ni slučajno ne suprotstavljaju počinitelju.  Ako ga zateknu na izvršenju, već da prvom prilikom ne riskirajući vlastitu i sigurnost ukućana pozovu pomoć i nazovu policiju. Važno je da ništa ne diraju (provjeru kuće kako bi utvrdili što je ukradeno mogu učiniti nakon što se obavi očevid), što manje se kreću po prostoru i daju što više obavijesti policiji. Obavijesti policiji je moguće dati i naknadno ukoliko se još nečega sjete ili o nekim činjenicama doznaju u razgovoru sa susjedima ili mještanima iz kvarta.

Svi nazočni su također upoznati s mjerama koje se provode u sklopu projekta „Zaštitimo svoju imovinu“ koji se na području PU istarske provodi od 2011. godine, te ulogom Informativnog centra za prevenciju, koji se nalazi u holu zgrade PU istarske i u kojem građani mogu dobiti besplatne savjete o samozaštitnom ponašanju,  tehničkoj i mehaničkoj zaštitiod provala i krađa, a žrtve kaznenih djela provala u stambene objekte mogu dobiti podršku i savjete.



Stranica