''Droga – reci drogi NE!''

Foto: PU istarska

Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule i ove je godine odlučilo educirati osnovnoškolce o problematici zlouporabe opojnih droga pa se tijekom ovog tjedna, u pulskim osnovnim školama, izvodi edukativna predstava, proizašla iz THE/ARTO projekta, ''Droga – reci drogi NE''.

Riječ je o predstavi, koja je nastala 2006. godine u režiji Zijaha Sokolovića, a na inicijativu PU zagrebačke te je do sada odigrana nekoliko stotina puta. Prošle godine predstava se počela izvoditi i u Puli te ju je tada pogledalo 589 učenika sedmih razreda svih pulskih osnovnih škola. Predstava je osmišljena kao jedno umjetničko predavanje, koje traje 45 minuta, a cilj joj je putem kazališne umjetnosti, kao otvorenog i neposrednog oblika komunikacije, djecu i mlade educirati i potaknuti na razmišljanje, razgovor i dijeljenje iskustava o neprihvatljivosti zlouporabe opojnih sredstava, informirati ih o činjenicama i upozoriti na posljedice.

Ovogodišnje predstave započele su jučer u osnovnim školama Centar, Veruda i G. Martinuzzi, a predstavi u OŠ Centar prisustvovala je i načelnica Policijske postaje Pula-Pola Tatjana Božac-Maksić, zajedno s policijskom službenicom za prevenciju Tatjanom Žderić. Naime, zamišljeno je da se uz izvođenje predstave, djeca upoznaju i s kontakt policajcima, koji su zaduženi za područje njihovih škola tako da znaju kome se u slučaju problema mogu s punim povjerenjem obratiti i zatražiti pomoć.

U predstavi, koju ovog tjedna imaju prilike pogledati pulski osnovnoškolci, igraju Csilla Barath Bastaić i Marko Makovičić. Danas su predstavu pogledali učenici osnovnih škola Šijana, Tone Peruško, Kaštanjer i Veli Vrh, a sutra će je imati prilike pogledati i učenici osnovnih škola Vidikovac i Stoja.



Stranica