Obilježen Treći tjedan sigurnosti cestovnog prometa

Foto: PU istarska

Kao što je i najavljeno, na području Policijske uprave istarske, ovog je tjedna nizom prigodnih aktivnosti, obilježen Treći tjedan sigurnosti cestovnoga prometa. Budući da je tema Tjedna bila unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu, policijski službenici su zajedno s predstavnicima Crvenog križa i drugih institucija organizirali brojne preventivne aktivnosti.

U Umagu su djelatnici Policijske postaje Umag-Umago, zajedno s djelatnicima Crvenog križa Umag, pred velikim brojem građana i djece vrtića ''Duga Umag'' izveli vjeran prikaz pružanja prve pomoći unesrećenima u slučaju prometne nesreće, a koju bi svaki laik i odrastao sudionik u prometu trebao znati u slučaju takvog događaja. Okupljenima je također skrenuta pozornost na dužnosti u slučaju prometne nesreće, sukladno članku 175. Zakona o sigurnosti prometa na cestama te sukladno članku 123. Kaznenog zakona, kao i na zakonsku obvezu propisanog korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, a sve u cilju smanjenja smrtnosti i težih ozljeda prilikom prometnih nesreća. Osim u Umagu, simulacija prometne nesreće i pružanja prve pomoći održana je istog dana i u Bujama, u suradnji s Crvenim križem Buje i djelatnicima DVD Buje, a tom prilikom organiziran je info-punkt, na kojem su građani mogli dobiti informacije o pravilima sigurnosti u prometu.

Na labinskom i pulskom području, policijski službenici proveli su edukacije vrtićke djece pa je tako labinska policija educirala polaznike dječjeg vrtića ''Pjerina Verbana''  na temu sigurnog sudjelovanja u prometu. Djecu su poučili kako se trebaju ponašati prilikom šetnje u blizini ceste, prelaska preko ceste, prijevoza u osobnim automobilima te glede korištenje sigurnosnog pojasa i kacige prilikom vožnje bicikla, nakon čega su djeci podijeljene prigodne slikovnice, a mogli su razgledati i policijska vozila. O osnovnim pravilima ponašanja u prometu, Policijski službenici Postaje prometne policije Pula educirali su djecu dječjih vrtića ''Kaštanjer'' i ''Topolino''. Prikazali su im film ''Poštujte naše znakove'', a potom su ih podučili kako se pravilno koristi pješački prijelaz i semafor, nakon čega su im pokazali službena vozila i motocikle, koje koristi prometna policija u kontroli i nadzoru prometa.

Jedna edukacija održana je i u Pazinu, i to u blizini vrtića ''Olga Ban'' u Pazinu, gdje su policijski službenici pazinske policije, zajedno s predstavnicima udruge ''Roda'', educirali roditelje djece predškolske dobi o važnosti korištenja autosjedalica, odnosno korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje,prilikom čega su im uručili i prigodni promidžbeni materijal



Stranica