Pulski srednjoškolci educirani o rizicima uporabe informacijskih tehnologija

Odjel prevencije PU istarske nastavio je s provođenjme preventivnih aktivnosti pa su tako za učenika prvih razreda Srednje medicinske škole u Puli, 6. i 8. svibnja, održane edukcije o rizicima uporabe informacijske tehnologije – prevenciji elektroničkog nasilja među djecom i mladima.

Foto: PU istarska 

Odjel prevencije PU istarske nastavio je s provođenjme preventivnih aktivnosti pa su tako za učenika prvih razreda Srednje medicinske škole u Puli, 6. i 8. svibnja, održane edukcije o rizicima uporabe informacijske tehnologije – prevenciji elektroničkog nasilja među djecom i mladima. 

Prema istraživanju Centra za mirovne misije iz 2014. godine, provedenom na učenicima osmih razreda i drugih razreda srednjih škola Hrvatske, neverbalni oblici nasilja češći su nego fizički, a 3/4 učenika se barem jednom našlo u situaciji da su ogovarali ili bili ogovarani, dok je 2/3 učenika nazvalo drugog učenika pogrdnim imenom (isto toliko je bilo i žrtava).

Tijekom edukacija, koje su proveli policijski službenik Službe gospodarskog kriminaliteta Mirka Grdinića i voditeljica Odjela prevencije Alice Rosić-Jakupović, učenici su upoznati s modalitetima izvršenja kaznenih djela uporabom informacijske tehnologije te o načinima postupanja, u smislu očuvanja dokaza u situacijama kada im se dijete povjeri da je žrtva kaznenog djela. Sugerirani su im načini prijavljivanja kaznenih djela u situacijama kada se sami ili netko od njihovih prijatelja nalaze u nevolji. Učenici su nizom pitanja željeli doznati više o načinima kako se zaštititi na internetu, budući je internet danas ne samo sredstvo zabave, već i učenja te su u konačnici učenici izrazili zadovoljstvo odslušanim predavanjem jer su naučili dosta novih načina zaštite.

Veća fotografija



Stranica