Uručene nagrade pobjednicima natječaja DUZS-a

Foto: PU istarska

U Domu hrvatskih branitelja u Puli, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suorganizaciji Istarske županije i Grada Pule, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) organizirala je danas svečanu dodjelu priznanja i nagrada za najbolje likovne, literarne i foto radove djece i mladih.

Događaj je održan uz potporu Europske komisije i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u okviru Europske godine razvoja, a prisustvovali su mu predstavnici DUZS-a, na čelu s ravnateljem dr.sc. Jadranom Perinićem, pomoćnik ministra Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić, zamjenik župana Istarske županije  Miodrag Čerina, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova te predstavnici škola, ustanova i drugi suradnici DUZS-a.

Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavanje već petu godinu za redom organizira Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih iz predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama iz Republike Hrvatske, na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja. Za školsku godinu 2014./2015., u područne urede Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na natječaj je pristiglo preko 3500 radova, od kojih su, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Edukacijo-rehabilitacijskim fakultetom, odabrani oni najkvalitetniji. Okupljenima se, kao domaćin, obratio ravnatelj DUZS-a dr.sc. Jadran Perinić, koji je istaknuo kako svi moramo biti svjesni da opasnosti postoje te kako se ovaj natječaj provodi upravo kako bi djeca od najranije dobi imala spoznaje o tome, odnosno kako bi naučila kako raspoznati opasnosti i kako na njih reagirati.

Natječaj je održan u osam kategorija, a prva mjesta osvojili su:

1. Kategorija likovni radovi učenika i učenica s posebnim obrazovnim potrebama – Karlo Krklješ (Rijeka)

2. Kategorija likovni radovi djece starije predškolske dobi – Lucia Bijažić (Varaždin)

3. Kategorija likovni radovi učenika i učenica od I.-IV. razreda osnovnih škola – Petra Bačelić (Split)

4. Kategorija likovni radovi učenika i učenica od V.-VIII. razreda osnovnih škola – Melita Đorđić (Županja)

5. Kategorija literarni radovi učenika i učenica s posebnim obrazovnim potrebama – Mateja Talan (Martijanec)

6. Kategorija literarni radovi učenika i učenica od I.-IV. razreda osnovnih škola – Jan Kocet (Čabar)

7. Kategorija literarni radovi učenika i učenica od V.-VIII. razreda osnovnih škola – Ana Čačić (Županja)

8. Kategorija foto radovi učenika i učenica srednjih škola – Matea Lešić (Županja)

Posebna kategorija bila je za najbolje likovne radove djece osnovnih škola Mađarske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a nagrade su osvojili: iz Mađarske Dorka Lojan, iz Crne Gore Iva Radević i iz Bosne i Hercegovine Anvar Starogrčić.

Nakon što su podijeljene nagrade djeci i njihovim mentorima, dodijeljene su i zahvalnice ustanovama za rad s učenicima s posebnim potrebama, koje su sudjelovale na natječaju, a potom i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Istarskoj županiji, Gradu Puli, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i Agenciji za odgoj i obrazovanje. Program svečane dodjele obogatili su svojim izvedbama učenici OŠ Monte Zaro Pula, štićenici Centra Liče Faraguna i grupa Colonia, dok je za najmlađe goste, mađioničar Stefano izveo prigodan zabavni program.



Stranica