Održan Okrugli stol "Zajedno u prevenciji nasilja na internetu"

Foto: PU istarska

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja kojim se želi naglasiti važnost zaštite prava djece i  borbe protiv nasilja nad njima, danas je u prostorijama PU istarske održan Okrugli stolZajedno u prevenciji nasilja na internetu“.   Nasilje nad djecom javlja se u raznim oblicima, od nasilja u obitelji, seksualnog zlostavljanja, vršnjačkog nasilja, pa do sve prisutnijeg nasilja na internetu. Djeca koja sve više koriste internet za komunikaciju često i s nepoznatim osobama, nisu svjesni rizika takve komunikacije. Sloboda koju pruža internet i nepostojanje efikasnog načina kontrole ostavlja mogućnost zlouporabe i djeca često postaju žrtve kaznenih djela. Okrugli stol je upravo organiziran s ciljem razmjene iskustava u radu na prevenciji nasilja na internetu kod svih dobnih skupina djece, kao i donošenja zaključaka o umreživanju i daljnjem zajedničkom djelovanju. Sudionici okruglog stola bili su dr. sc. Maja Ružić-Baf iz Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Ines Puhar iz Obiteljskog centra Pula, podružnice Centra za socijalnu skrb Pazin, Andrea Bileta iz Udruge Suncokret, Jasena Knez Radolović iz Udruge Roda, Anica Idžaković, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije, Vedrana Milovan, policijska službenica za mladež iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU istarske, dok je moderatorica okruglog stola bila Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije PU istarske.

Prisutnima se na početku obratio  Mladen Grozdanić, zamjenik načelnika PU istarske koji je istaknuo da policija, prateći nove trendove kaznenih djela mora djelovati preventivno, osluškivati bilo zajednice, tražiti pomoć stručnjaka, kako bi zajedno iznašli nove, uspješnije preventivne modele te je istaknuo nadu da će ovaj okrugli stol polučiti nove ideje i zaključke na kojima će se temeljiti daljnja suradnja.

Vedrana Milovan u uvodnom je predavanju iznijela statističke podatke o kretanju kaznenih djela kaznenopravne zaštite djece i mladeži na području Policijske uprave  istarske i istaknula da je zabilježen zamjetan porast kaznenih djela, a što je rezultat kvalitetnijeg i intenzivnijeg zahvaćanja ove problematike. Policijska uprava istarska po broju otkrivenih kaznenih djela počinjenih na štetu djece i obitelji, treća je policijska uprava u RH. Prednjače kaznena djela Povreda djetetovih prava, a u prvih pet mjeseci 2015.godine zabilježena su tri kaznena djela Iskorištavanje djece za pornografiju putem društvenih mreža. Milovan je istaknula da je  u ovom području još uvijek prisutna tamna brojka koja je posljedica neprijavljivanja pa čak i neprepoznavanja obilježja kaznenog djela. Upravo zato nužno je nastaviti s edukacijom djece, roditelja, odgojno obrazovnih djelatnika u školama, kako bi se spriječila daljnja zlostava djece putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Policija će i nadalje biti usmjerena slanju poruke da će se sankcionirati svi oblici protupravnog ponašanja na internetu, ne samo u slučajevima kada su djeca žrtve nasilja već i kada postaju počinitelji.

Dr. sc. Maja Ružić-Baf sa Sveučilišta Jurja Dobrile predstavila je projekt E-munitet u sklopu kojeg su rađena istraživanja o utjecaju tehnologije na razvoj djeteta. Istaknula je kako su u projekt aktivno uključeni studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a upravo su tri studentice u kratkom izlaganju predstavile projekt koji je prilagođen učiteljima, djeci i roditeljima putem kojeg se mogu prepoznati prednosti i nedostaci koje mogu imati djeca prilikom korištenja tehnologije. Ružić-Baf je predstavila i  besplatne webinare e-munitet@weebly.com, koje su osmislili, čiji je cilj edukacija djece i roditelja, te odgojitelja u vrtićima vezano za on-line igrice, odnosno  pravilno korištenje tehnologije. Na kraju svog izlaganja, Ružić-Baf pohvalila je suradnju s PU istarskom kao i  projekt Ministarstva unutarnjih poslova Red Button koji je posebno prilagođen djeci te omogućuje djeci, roditeljima, učiteljima i građanima  prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjaju da je nezakonit i odnosi se na razne oblike iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Andrea Bileta, predstavnica udruge Suncokret Pula predstavila je projekt „Čujem, vidim, učim-medijski kompetentna obitelj“ koji je namijenjen roditeljima predškolske djece. Provodi se kroz radionice u dječjim vrtićima, kroz teme Komunikacija roditelja i djece i Utjecaja medija na djecu. Cilj je roditelje educirati da razumiju utjecaj elektroničkih medija kao i posljedice koje ostavljaju na dijete. Naučiti ih da elektroničke medije koriste kao sredstvo intelektualnog i emocionalnog razvoja djeteta. Istaknula je potrebu za integracijom medijskog odgoja u školske kurikulume.

Jasena Knez Radolović iz udruge Roda predstavila je projekt  "Razmisli pa klikni". Svrha projekta je učiniti internet poticajnim i sigurnim alatom za djecu. Provodi se kroz radionice za djecu i roditelje i kreiranje edukativnih sadržaja na internetu.

Ines Puhar predstavila je rad Obiteljskog centra koji  od travnja ove godine djeluje kao podružnica Centra za socijalnu skrb Pazin a usmjerena je na obiteljsko savjetovanje, rad s djecom i mladeži u pravcu razvoja socijalnih vještina.

Zaključak Okruglog stola je da nasilje na internetu  postaje globalni problem svih uzrasta djece ta da teži oblici ove vrste nasilja ostavljaju trajne psiho-fizičke posljedice na dijete. Uzroke problema treba tražiti u činjenici da djeca puno vremena provode ispred "ekrana“ (TV, tablet, računalo i dr.), pa tako i na internetu, bez nadzora roditelja, kao i u nepoznavanju utjecaja medija na ponašanje djece, nedovoljnoj komunikaciji djece i roditelja na temu sadržaja kojima su djeca izložena putem interneta te nedovoljnoj informiranosti o odgovornom ponašanju na internetu i posljedicama koje određena ponašanja mogu prouzročiti. Provedbu mjera preventivnih aktivnosti, projekata i programa treba usmjeriti prema djeci od najranije dobi, roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalim djelatnicima svih institucija koje rade s djecom. Postojeće i nove preventivne projekte i aktivnosti koji se bave temom nasilja na internetu potrebno je umrežiti i zajednički  ponuditi ciljanim skupinama. Alica Rosić- Jakupović istaknula je kako ovaj Okrugli stol predstavlja temelj za nastavak daljnje suradnje svih sudionika na planiranju ostvarenja zaključaka i nove ponude preventivnih projekata i aktivnosti.



Stranica