Sigurna turistička sezona 2015.

Foto: PU istarska 

U prostorijama Policijske uprave istarske, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljani strani policijski službenici, koji će ovog ljeta u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona'' boraviti u Istri.

Uz načelnika policijske uprave Dragutina Cestara, na konferenciji je sudjelovao generalni konzul Republike Poljske u Hrvatskoj Janusz Tatera, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije, Roman Čoh, te strani policijski službenici, koji će ovog ljeta, zajedno s hrvatskim kolegama, brinuti o sigurnosti turista na istarskom poluotoku. Načelnik Cestar podsjetio je da Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja.Ovo je sedma godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih:

·         Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, Ravnateljstva za javnu sigurnost o suradnji tijekom turističke sezone;

·         Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije o suradnji tijekom turističke sezone;

·         Tehničkog sporazuma između Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstva za javnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike o suradnji tijekom turističke sezone;

·         Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije, policije o suradnji tijekom turističke sezone;

·         Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i glavnog zapovjednika Policije Republike Poljske o pravilima i uvjetima rada poljskih policijskih službenika u Republici Hrvatskoj tijekom turističke sezone.

 

„Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najznačajnijih  zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije“ naglasio je načelnik PU istarske Cestar.  Istaknuo je kako Policijska uprava istarska svake godine anketira određeni broj stranih i domaćih gostiju  kako bi se ocijenilo zadovoljstvo ovim projektom. Tako su u 2014. godini anketirana 631 strana  gosta i 123 domaća gosta   koji su boravili na području Pule i Rovinja te je međunarodna policijska suradnja od strane anketiranih turista ocijenjena u visokom postotku kao odlična što ukazuje na uspješnost projekta.

U nastavku je napomenuo da će u  od 1. srpnja do 1. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boraviti i raditi policijski službenici Republike Austrije, Talijanske Republike, Republike Srbije,  Republike Slovenije i po prvi put policijski službenici Republike Poljske. Austrijski, talijanski, slovenski i poljski policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima kroz direktne kontakte s istima, pružanju pomoći u kriminalističkim istraživanjima kažnjivih djela počinjenih od strane ili na štetu državljana njihovih zemalja, sudjelovati u poslovima prevencija kaznenih djela i prekršaja, pomagati u razmjeni podataka i informacija između Republike Hrvatske i njihovih zemalja kao i u prevenciji kaznenih djela te unaprjeđenju sigurnosti prometa.

Austrijski policajci biti će angažirani u Policijskoj postaji Umag u dva termina, od 1. do 31. srpnja Stefan Buzanich i Marijana Kaldrmdzicte od 1. do 31. kolovoza Roland Kulovits i Aldin Durakovic. Talijanski policijski službenici biti raspoređeni u Policijskoj postaji Rovinj  u tri termina, od 1. do 21. srpnja Fulvio Flora, od 21. srpnja do 11. kolovoza Patrizia Spadini te od 11. do 31. kolovoza Annarosa Faccin. Policijski službenici Republike Poljske, Pawel Majcher i Michal Machulski, raditi će u Policijskoj postaji Pula od 1. srpnja do 1. rujna, dok će policijski službenik Republike Slovenije Robert Gabor od 13. srpnja do 15. kolovozabiti također raspoređen u Policijskoj postaji Pula.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenik kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. Srbijanski policijski službenik Stevan Remer biti će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od  1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići policijski službenik Darko Gligorić, koji će boraviti u Istri od 1. do 31. kolovoza.

U svom obraćanju medijima konzul  Janusz Tatera izrazio je veliko zadovoljstvo projektom Sigurna turistička sezona kao i angažmanom policijskih službenika po prvi put na području Istre. Istaknuo je kako policijski službenici R Poljske borave u Republici Hrvatskoj 2012. godine  te da je njihov angažman dao samo pozitivna iskustva i doprinio tome da se poljski turisti osjećaju sigurnije i zaštićenije.

Roman Čoh, predstavnik slovenskog ministarstva unutarnjih poslova pohvalio je cjelokupni projekt te kazao kako policijski službenici Republike Slovenije sudjeluju u projektu od 2011. godine te su već po drugi put u Istri. Također je istaknuo kako na području Istre tijekom turističke sezone boravi veliki broj slovenskih turista, kojima nazočnost policijskih službenika iz njihove države predstavlja veliku prednost u slučajevima kada se nađu oštećeni nekim događajem. Istaknuo je kako i hrvatski policajci za vrijeme zimske skijaške sezone, borave u Sloveniji, te iskazao kako ovakvi projekti bitno doprinose osjećaju sigurnosti gostiju u obje države.

Iz odgovara prisutnih stranih policijskih službenika na pitanja novinara u njihovom angažmanu, vidljivo je da su strani policajci već jučer, prvog dana bili aktivno uključeni i pomagali hrvatskim kolegama u postupanju prema turistima koji dolaze iz njihove države.

 

 

 



Stranica