Održano 2. županijsko lovačko natjecanje

Foto: PU istarska  

Lovački savez Istarske županije je u suradnji sa lovnim uredom Buzet te sa Lovačkim društvom Ćićarija, 5. srpnja u lovištu "Lanišće" organizirao 2. županijsko lovačko natjecanje u gađanju puškama s užljebljenim cijevima u metu srnjaka, na udaljenosti 110 m te u metu lisice na udaljenosti od 80 m.

Na lovačkom gađanju sudjelovali su lovci svih sedam lovnih ureda u Istarskoj županiji, ukupno njih 56, te gostujuće ekipe s po četiri natjecatelja iz Lovačkog saveza Kopar i Lovačkog saveza Primorsko goranske županije. Na natjecanju je kao nastavak dobre suradnje između Lovačkog saveza Istarske županije i PU istarske u sklopu projekta Siguran lov“ sudjelovala i  ekipa Policijske uprave Istarske u sastavu Nikola Cindrić iz PP Umag, Đani Gardina iz PP Buje, Ivica Šest iz PP Pazin i Dinko Novogradac iz PP Pula.

Natjecanje je ujedno bila i demonstracija pravilnog pojedinačnog lova, pravilnog punjenja oružja lovačkim nabojima, a što je ujedno i preporuka svim lovačkim društvima da prije početka lova na krupnu divljač organiziraju prethodnu provjeru preciznosti lovačkog oružja i strjeljačku preciznost lovcaa sve kako bi se povećala sigurnost u lovištima.

Završnici gađanja, podjeli nagrada te zajedničkom druženju prisustvovali su Milan Antolović pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu,  Ivica Stanko glavni urednik Lovačkog vjesnika, a ispred Policijske uprave istarske načelnik Dragutin Cestar te načelnik Sektora kriminalističke policije Enes Bečić.

Načelnik Cestar je u svom obraćanju naglasio da pozdravlja ovakve manifestacije, kojima se upućuje na  pravilno rukovanje lovačkim oružjem i ponašanje u lovištu tijekom lova, te da podržava svaku aktivnost kojom se podiže sigurnost prilikom rukovanja vatrenim oružjem osoba uključenih u lov, a time i podizanje sveukupne sigurnosti u lovištima. Upravo su to i ciljevi zajedničke kampanje „Siguran lov“, koju već treću godinu zajednički provode PU istarska i Lovački savez istarske županije, a koja se osim na sigurno rukovanje i upotrebu lovačkog oružja, odnosi i na prevenciju prekršajnih djela u lovištu i na protuzakoniti lov. 

"Cilj nam je postići da u lovištima ima što manje stradavanja, nesretnih slučajeva i zlouporaba te da imamo dobru suradnju sa lovcima", napomenuo je Cestar.'' Upravo nam lovci  u mnogome mogu pomoći na otkrivanju kaznenih djela, a  pogotovo na  otkrivanju nasada indijske konoplje'', istaknuo je načelnik policijske uprave, obzirom je na samoj manifestaciji predstavljen i pano sa slikama indijske konoplje radi boljeg prepoznavanja nasada.

Podsjećamo da su Policijska uprava istarska i Lovački savez Istarske županije  2012. godine pokrenuli zajedničku kampanju ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem'' a sve s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u lovu. Kampanja je polučila  dobre rezultate te je njenu vrijednost prepoznalo i Ravnateljstvo policije stoga se od 2014. godine provodi u svim policijskim upravama na području Hrvatske. U sklopu kampanje izrađeni su i letci  o četiri osnovna pravila sigurnosti u lovu (M.O.N.C.):

  • budite sigurni u svoju metu i njenu okolicu,
  • držite prst izvan otponca dok niste spremni za pucanje,
  • ophodite se prema svakom oružju kao da je napunjeno,
  • uvijek usmjerite usta cijevi u sigurnom smjeru.


Stranica