Upozorenje vozačima motocikala i mopeda

Foto: Ilustracija  

Na području PU istarske u prvih šest mjeseci 2015. godine evidentirane su 93 prometne nesreće s mopedima i motociklima, što je za 8% manje nego u istom razdoblju 2014. godine, kada je evidentirana ukupno 101 prometna nesreća.

Od navedenog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna prometna nesreća sa poginulom osobom, što je za 67 % ili 2 PN manje nego u istom razdoblju 2014. godine, kada su evidentirane tri prometne nesreće s poginulim osobama.

Evidentirane su 73 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama što je za 4%  manje u odnosu na isto razdoblje 2014. godine kada je evidentirano 76 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. S materijalnom štetom bilježimo 19 prometnihnesreća, što je za 14% manje u odnosu naisto razdoblje2014. godine, kada su evidentirane 22 prometne nesreće.

U nesrećama stradale su 82 osobe, što je 7% manje  stradalih u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je stradalo 88 osobe, od toga:

  •  jedan je vozač motocikla smrtno stradao, što je za 67% manje smrtno stradalih nego u istom razdoblju prošle godine, kada su tri vozača motocikla smrtno stradala;
  • 19 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, što je za 30% manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada je 27 osoba teže ozlijeđeno
  • 62 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede, što je za 7 % više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je 58 osoba lakše ozlijeđeno.

Podsjećamo da su tijekom prošle turističke sezone smrtno stradala 4 vozača motocikla.

Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: ne korištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje reg. pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.

Sukladno navedenom upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi.

Ostale sudionike upozoravamo da obrate pozornost na mopediste i motocikliste u prometu na cestama, a koji su vrlo često manje uočljivi od drugih vozila, a posebice za vrijeme pretjecanja/obilaženja ili prometovanja u raskrižju.



Stranica