Teže ozlijeđena biciklistica- upozorenje!

Foto: Ilustracija  

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 15. srpnja oko 10,20 sati u Vrsaru teže je ozlijeđena biciklistica. Nesreća se dogodila kada je 56-godišnja talijanska državljanka upravljala biciklom kolnikom Ulice Rade Končara. Kod naplatnih kućica za ulaz u parkiralište, vozačica je izgubila nadzor nad biciklom i pala na kolnik.

Ozlijeđena biciklistica je nakon što su joj pružili pomoć djelatnici HMP Poreč, prevezena  u OB Pula gdje su joj utvrđene teške ozljede.

Na području PU istarske u prvih šest mjeseci 2015. godine evidentirano je 40 prometnih nesreća vozača bicikla, što je za 2% manje nego u istom razdoblju 2014. godine, kada je evidentirana ukupno 41 prometna nesreća.

Od tog broja prometnih nesreća evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulim biciklistom, dok u istom razdoblju prošle godine, nije evidentirana niti jedna prometna nesreća s poginulim osobama.

Evidentirano je 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je za 3%  manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je evidentirano 37 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

S materijalnom štetom bilježimo 3 prometne nesreće, što je za 25% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su evidentirane 4 prometne nesreće.

U nesrećama stradalo je 36 vozača bicikla što je isto kao u promatranom razdoblju prošle godine, od toga:

Jedna je vozačica bicikla smrtno stradala,što je za 67% manje smrtno stradalih nego u istom razdoblju 2014. godine, dok u istom razdoblju prošle godine, nije evidentirana niti jedan smrtno stradali biciklist;

  • 12 biciklista je zadobilo teške ozljede, što je za 50% više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je osam biciklista teže ozlijeđeno.
  • 23 biciklista zadobila su lakše ozljede, što je za 18% manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada je 28 osoba lakše ozlijeđeno.

Kako se ove neželjene brojke ne bi ponavljale želimo upozoriti vozače bicikla s nekoliko pravila koje će vam pomoći da budete sigurniji dok uživate u vožnji biciklom.

  • Noću a i danju u slučaju smanjene vidljivosti obucite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću i uključite svjetla i kako bi vas drugi sudionici u prometu mogli pravovremeno uočiti i sigurno zaobići.
  • Krećite se što bliže desnom rubu kolnika a ako vas je više obavezno se krećite jedan iza drugoga.
  • Nemojte bez potrebe dizati ruke sa upravljača jer je to opasna radnja i lako se izgubi kontrola nad biciklom.
  • Biciklisti mlađi od 16 godina obavezni su na glavi imati zaštitnu kacigu. Stariji od 16 godina nisu obavezni nositi na glavi zaštitnu kacigu ali oni koji nose zaštitnu kacigu dobar su primjer kojeg bi trebali slijediti i drugi biciklisti sve u interesu bolje zaštite i veće sigurnosti.
  • Isto tako podsjećamo vozače bicikla da je ne smiju upravljati biciklima nogostupom, pješačkom zonom, kontra smjerom,  obilježenim pješačkim prijelazom (kada prelaze obilježeni pješački prijelaz moraju gurati bicikli i kretati se pješice).


Stranica