Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, dogodilo se 25 prometnih nesreća, od čega 10 s ozlijeđenim osobama i 15 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je 10 osoba, četiri su teže ozlijeđene, a šest osoba je zadobilo lakše ozlijede.

Foto: Ilustracija

Vikend od 17.7.- 19.7.2015. godine

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, dogodilo se 25 prometnih nesreća, od čega 10 s ozlijeđenim osobama i 15 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je 10 osoba, četiri su teže ozlijeđene, a šest osoba je zadobilo lakše ozlijede.

 

Najčešće greške kod prometnih nesreća:

  • Neprilagođena brzina - uslijed čega se dogodilo 7 prometnih nesreća
  • alkohol kao uzrok evidentiran je u 4 prometne nesreće 

  

Ukupno je utvrđeno 569 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina - 200 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 27 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 40 prekršaja
  • nekorištenje zaštitne kacige - 36 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje - 48 prekršaja
  • upravljanje neregistriranim vozilom - 13 prekršaja
  • ostali prekršaji - 205 prekršaja

 

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 938 sudionika u prometu. Iz prometa je isključeno 34 vozača i 17 vozila.

 

Teško ozlijeđen vozač motocikla

U prometnoj nesreći, koja se dogodila 17. srpnja oko 15 sati, kod mjesta Vranja, na županijskoj cesti prema tunelu Učka, teško je ozlijeđen 31-godišnji austrijski državljanin. Nesreća se dogodila kada je 31-godišnjak upravljao motociklom Honda, austrijske nacionalne oznake te je na nizbrdici i ulazu u oštar zavoj, prešao na suprotnu kolničku traku, gdje je izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik. Vozač je u nesreći teže ozlijeđen i prevezen u riječku bolnicu.

Teško ozlijeđena na motociklu

U prometnoj nesreći, koja se dogodila 19. srpnja oko 12.30 sati, u parku prirode u Premanturi, teško je ozlijeđena 46-godišnja slovenska državljanka. Nesreća se dogodila kada je 32-godišnji češki državljanin upravljao automobilom Škoda, češke nacionalne oznake te je u jednom trenutku započeo skretati u lijevo, bez da se je uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu te je ugrozio promet, odnosno 48-godišnjaka koji je upravljao motociklom BMW, slovenske nacionalne oznake, a koji je započeo pretjecati Škodu. U cilju izbjegavanja prometne nesreće, 48-godišnjak je naglo zakočio i izgubio nadzor nad motociklom  te je zajedno s motociklom i 46-godišnjom putnicom pao na tlo. U prometnoj nesreći je teške ozlijede zadobila 46-godišnjakinja te se protiv 32-godišnjeg češkog državljanina podnosi kaznena prijava za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Pala s bicikla i teško se ozlijedila

U prometnoj nesreći,, koja se dogodila 18. srpnja oko 12 sati, na makadamskoj cesti u kampu u Medulinu, teže je ozlijeđena 73-godišnja slovenska državljanka. Nesreća se dogodila kada je 73-godišnjakinja zbog neprilagođene brzine pala s bicikla na kolnik, pri čemu se teško ozlijedila te je zadržana u OB Pula na daljnjem liječenju.

Teže ozlijeđen u prometnoj nesreći

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 19. srpnja oko 15,10 sati u Funtani, jedna je osoba teže ozlijeđena. Nesreća se dogodila kada je 28-godišnjak pod utjecajem alkohola 1,57 g/kg upravljao automobilom Renault, pulske registarske oznake. Po izlasku iz lijevog oštrog zavoja, vozač je zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika i udario u stablo. Ozlijeđeni vozač je nakon što su mu pružili pomoć djelatnici HMP Poreč, prevezen u OB Pula gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen.



Stranica