Stranac zatečen s periskama

Policijski službenici Postaje pomorske policije Pula-Pola su 6. kolovoza oko 16 sati, u uvali Runci u Valbandonu, zatekli 36-godišnjeg njemačkog državljanina s dvije školjke plemenite periske, a čije je držanje zabranjeno,

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje pomorske policije Pula-Pola su 6. kolovoza oko 16 sati, u uvali Runci u Valbandonu, zatekli 36-godišnjeg njemačkog državljanina s dvije školjke plemenite periske, a čije je držanje zabranjeno, obzirom da je plemenita periska,  sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim svojtama, proglašena strogo zaštićenom svojtom.

Državljaninu Njemačke oduzete su periske, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, protiv njega se podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Policijska uprava istarska podsjeća još jednom građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće  te ih je zabranjeno ''uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite,  namjerno uništiti i/ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati''.



Stranica