Održana promocija preventivnog filma o sigurnosti u prometu

Foto: PU istarska 

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu i smanjio broj prometnih nesreća, posebice onih  s najtežim posljedicama, djelatnici Policijske postaje Umag-Umago su zajedno sa svojim sugrađanima i Gradom Umagom, u okviru aktivnosti Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Umaga, snimili edukativni film, s jasnom porukom roditeljima vozačima. 

Svečanoj promociji filma, koja je održana 8. rujna u kazališnoj dvorani u Umagu, prisustvovali su predstavnici Ravnateljstva policije, voditelj Odjela za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa Vladimir Trivunović te policijski službenik za preventivu Ante Gašpar, predstavnici PU istarske, predvođeni načelnikom uprave Dragutinom Cestarom, načelnik policijske postaje Umag-Umago Davor Švenda, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i njegovi zamjenici te brojni građani s djecom.

Prije same projekcije filma, građanima se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Umaga, koji je u ime umaške zajednice zahvalio načelniku policijske postaje i policijskom službeniku Vlatku Možaru, inače inicijatoru ovog projekta, na njihovom doprinosu sigurnosti grada Umaga. Dobru suradnju Grada Umaga i Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Umaga pohvalio je i načelnik policijske postaje Davor Švenda, koji je okupljene ukratko upoznao sa stanjem sigurnosti na cestama, s posebnim osvrtom na prometne nesreće, u kojima stradavaju djeca. Budući da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima, cilj ovog preventivnog projekta i izrade filma bio je skrenuti pozornost roditeljima, ali i drugim sudionicima u prometu, da dobro osiguraju djecu u prometu. Inicijator projekta, Vlatko Možar, policijski službenik za prevenciju, rekao je kako je ideja za film nastala još prije nekoliko godina, kada su ispred vrtića anketirali roditelje o tome kako prevoze djecu u vozilima. Rezultati ankete bili su poražavajući – čak 80 posto roditelja nije prevozilo djecu na adekvatan način, vezane u sjedalici.

Snimanje edukativnog filma trajalo je protekla tri mjeseca, a kadrovi snimljeni tijekom tog perioda upotrijebljeni su za montažu šest različitih filmova, iz perspektive svakog od sudionika prometne nesreće te jednog osnovnog promotivnog filma, koji obuhvaća cjelokupnu radnju. Na današnjoj svečanoj promociji, predstavljen je osnovni promotivni film, a svakih desetak dana u javnost će se pustiti po jedan film, koji prikazuje tijek događaja nesreće iz perspektive svakog od glavnih likova, odnosno iz perspektive oca, djeteta, policijskih službenika, tima hitne medicinske pomoći i drugih osoba. Po tome je ovo jedinstveni film preventivnog karaktera, s obzirom da je prvi koji prikazuje priče svih sudionika te se radi o jedinstvenom prikazu događaja prometne nesreće u Hrvatskoj.

U publici koja je pogledala premijeru filma bilo je mnoštvo roditelja s djecom, koji su dobili jasnu poruku kako moraju zaštiti svoju djecu i pobrinuti se za njihovu sigurnost.  U stvaranju filma sudjelovali su policijski službenici i njihova djeca, djelatnici Grada Umaga, djelatnici hitne medicinske pomoći, vatrogasci i drugi građani Umaga, koji su uložili znatan trud da bi ovaj projekt zaživio i ostvario svoju svrhu. Glavne uloge odigrale su Mei Marin, kći policijskog službenika Krunoslava Marina, koji i sam glumi u filmu te Iva Jakac Brajković, glasnogovornica Grada Umaga. One su po završetku premijere dobile i prigodne nagrade, kao i snimatelj i montažer filma Josip Šušteršić.

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova, ovaj preventivni projekt pohvalio je i načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je naglasio kako Policijska uprava istarska kroz svoj rad nastoji ostvariti što bolju suradnju s tijelima lokalne uprave i samouprave. ''To posebno dolazi do izražaja kroz strateško opredjeljenje djelovanja policije – Policija u zajednici, gdje je orijentacija policije upravo sa tijelima lokalne zajednice, s građanima i s udrugama izgrađivati što bolje odnose kako bismo zajednički rješavali probleme i stvorili što bolje uvjete življenja'' kazao je načelnik Cestar i istaknuo da to potvrđuje i primjer ovog projekta, koji je nastao upravo u okviru Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Umaga.  Načelnik uprave istaknuo je kako se nada da će film doprinijeti edukaciji roditelja i djece, ali i svih drugih sudionika u prometu, s čime se složio i predsjednik Vijeća za komunalnu prevenciju, zamjenik gradonačelnika, Niko Čančaravić, koji je naglasio kako ovo nije jedina zajednička aktivnost Grada i policije te da se suradnja nastavlja kroz niz predstojećih aktivnosti.



Stranica