Pulski policajci od danas s kamerama

Foto: PU istarska

Od danas je na području PU istarske u potpunoj funkciji projekt e-Sigurnost (e-Policija), u dijelu koji se odnosi na sustav upravljanja policijskim kamerama.

Naime, sukladno zakonskim ovlastima, policija je ovlaštena, u cilju nadzora zakonitosti postupanja policijskih službenika, zvučno i vizualno ili na drugi način, snimiti obavljanje policijskih poslova i primjenu policijskih ovlasti. PU istarska trenutno na raspolaganju ima 20 kamera, a koristit će ih policijski službenici u policijskim postajama na području Pule (Policijska postaja Pula-Pola, Postaje prometne policija Pula-Pola, Postaja pomorske policije Pula-Pola i Postaja aerodromske policije Pula-Pola) te policijski službenici Sektora kriminalističke policije. Kamere će policijski službenici koristiti u obavljanju policijskih i primjeni policijskih ovlasti, ovisno o trenutnim mogućnostima i raspoloživosti broja kamera. U narednom razdoblju, ovisno o materijalno tehničkim kapacitetima, kamere će koristiti sve policijske ophodnje. Uz tehničke karakteristike i upute o korištenju koje se nalaze uz svaku kameru, policijski službenici prošli su početnu edukaciju o korištenju kamera, a svakodnevnim praćenjem korištenja kamera, po potrebi će se provoditi i dodatne edukacije.

Svrha i cilj korištenja kamera su zaštita policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana, zaštita građana od eventualno nezakonitog ili neetičkog postupanja policijskih službenika, korištenje snimaka kao dokaza u postupcima pred sudovima, nadzor nad zakonitosti postupanja policijskih službenika te edukacija i stručna doobuka policijskih službenika.

Policijski službenici kamere će nositi na odori te će ih uključivati u pojedinim policijskim postupanjima, uz upozorenje građaninu da se policijsko postupanje snima. Takve snimke, kada se ne koriste u postupcima koji se vode sukladno posebnim propisima, čuvat će se do 90 dana, nakon čega će se uništavati.



Stranica