Savjetnice pučke pravobraniteljice posjetile PU istarsku

Foto: PU istarska

Savjetnice Pučke pravobraniteljice Lore Vidović,  Nikolina Patalen i Dijana Kesonja, u  ponedjeljak, 19. listopada posjetile su PU istarsku.  Na radnom sastanku primio ih je načelnik PU istarske Dragutin Cestar zajedno sa suradnicima.

Savjetnica Nikolina Patalen uvodno je zahvalila načelniku Cestaru na prijemu te je naglasila kako je  u studenom 2014. godine otvoren područni Ured pučke pravobraniteljice u Rijeci kako bi institucija Pučkog pravobranitelja postala dostupna većem broju građana/ki, te kako bi se građani koji žive izvan Zagreba mogli lakše izravno obraćati Uredu i podnositi pritužbe. Regionalni ured ujedno omogućava bolji uvid u regionalne i lokalne probleme s kojima se građani suočavaju, ali i lakši pregled nad pojavama kršenja i ugrožavanja ljudskih prava ili diskriminacije. Osim toga, omogućava neposredniji kontakt  i suradnju s institucijama, tijelima i organizacijama, koje se bave ovom problematikom na regionalnoj razini. Upravo je intencija ovog sastanka ostvarivanje neposredne suradnje s PU istarskom te informiranje o djelokrugu djelovanja Ureda pučke pravobraniteljice, kao i vidovima suradnje.  Naglasila je da je Pučka pravobraniteljica opunomoćenica Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, a osim toga u ingerenciji joj je i nadziranje rada tijela državne uprave, autonomni nadzor nad svim ustanovama, u kojima je osobama ograničena sloboda kretanja, a središnje su tijelo za suzbijanje svih oblika diskriminacije.

Načelnik Cestar predstavio je svoje suradnike, članove užeg operativnog kolegija te naglasio da je sastanku nazočan i voditelj Odjela za zakonitost postupanja, Robert Pavleković, obzirom upravo taj Odjel zaprima i obrađuje pritužbe građana, ali i prati zakonitost postupanja policijskih službenika. Zakonitost rada i postupanja policijskih službenika prati se i s razine drugih ustrojstvenih jedinica, te postoji razrađen sustav u kojem se promtno reagira ukoliko se uoči problem u postupanju policijskih službenika. U 2014. godini i tijekom 2015. godine zaprimljene su 3 pritužbe putem Ureda pučke pravobraniteljice. U sva tri slučaja pritužbe su već bile zaprimljene u PU istarskoj i obrađene.  Cestar je naglasio dobru suradnju s Centrom za građanske inicijative Poreč, s kojim PU istarska jako dobro surađuje kroz niz preventivnih projekata, organizacije okruglih stolova i info-punktova povodom obilježavanja važnijih datuma, putem kojih se građane nastoji upozoriti ili senzibilizirati na određeni problem (nasilje nad ženama, trgovanje ljudima i sl.)

Savjetnica Dijana Kesonja  zahvalila je što se Uredu dostavljaju obavijesti o podnijetim optužnim prijedlozima koji se odnose na prekršaje iz Zakona o diskriminaciji, a što joj omogućava da prati ishod prekršajnog postupka i sudsku praksu. Načelnik Cestar  naglasio je da je u  2015. godini na području PU istarske podnijeto 16 optužnih prijedloga zbog povrede Zakona o diskriminaciji te da je već ustaljena praksa da se obavijesti dostavljaju Uredu pučke pravobraniteljice. Istaknuo je kako su policijski službenici senzibilizirani na ovu problematiku te se u svim slučajevima, kada je počinjen prekršaj iz Zakona o diskriminaciji, podnosi optužni prijedlog.

Savjetnice su naglasile kako jednom godišnje Pučka pravobraniteljica podnosi izvješće Hrvatskom saboru o stanju ljudskih prava i diskriminaciji, koje je uglavnom bazirano na zaprimljenim pritužbama građana, ali i informacijama prikupljenih iz drugih izvora. Upravo im je zato važna suradnja s institucijama na regionalnoj razini kako bi imali kompletniji uvid. Naime 65% pritužbi koje zaprime nisu u nadležnosti rada Ureda te tada građane upućuju na nadležne institucije, a u većini slučajeva to je upravo policija. Savjetnice su predstavile preventivne materijale namijenjene građanima te zamolile da se omogući njihova dostupnost građanima. Osim toga ponudile su mogućnost edukacije policijskih službenika vezano za odredbe Zakona o diskriminaciji, a načelnik Cestar izrazio je spremnost za održavanjem takve edukacije.

  



Stranica