Promocija filma ''Živim život bez nasilja'' u Puli

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska nastavila je provoditi aktivnosti u sklopu projekta ''Živim život bez nasilja'' pa je tako danas u Puli održana promocija istoimenog  igrano-dokumentarnog filma,  s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

Prije promocije filma, u prostorijama kina Vali, održana je konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik PU istarske Dragutin Cestar, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi i zamjenica gradonačelnika Pule, ujedno i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, Elena Puh-Belci. Načelnik Cestar predstavio je projekt ''Živim život bez nasilja'' i aktivnosti koje su provedene na području PU istarske, kao i statističke pokazatelje nasilja nad ženama.

Podsjetimo, radi se o nacionalnom projektu kojeg zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici. Osim što uključuje brojna javna događaja, projekt uključuje i niz edukativnih aktivnosti u školama, kojima se mladima nastoji ukazati da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se sveukupna javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja.

Projekt ''Živim život bez nasilja'' provodi se od 2010. godine. Do kraja 2013. godine provodio se u partnerstvu MUP-a  i UNDP-a (Program Ujedinjenih naroda za razvoj), dok se 2014. godine, u projekt kao partner uključili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. ''Sam projekt je kroz godine mijenjao svoju formu i ciljane skupine pa se tako tijekom 2010. i 2011. godine provodio kroz edukacije učenika prvih razreda srednjih škola, debate u školama, likovne radionice, okrugle stolove, dok 2012. godine dobiva „formu“, u kojoj je i danas prisutan, odnosno provodi se kroz tri komponente: interaktivna radionica, umjetničko edukativni program i interaktivna parlaonica'' rekao je načelnik Cestar. 

Kao rezultat provedbe svih opisanih preventivnih aktivnosti nastao je namjensko-edukativni film ''Živim život bez nasilja'', koji  na slikovit način  prikazuje pregled aktivnosti tijekom petogodišnje provedbe projekta. Film je posvećen Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku, kojeg su 14. studenoga 2010. godine pretukla dva mladića. Od zadobivenih ozljeda, Miroslav je preminuo. Osim Miroslavu, ovaj film posvećen je i svim drugim djevojčicama i dječacima koji su bili žrtve nasilja. Filmom se poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti na koji način se pridonosi jačanju tolerancije, nediskriminacije i nenasilja.

Kako danas obilježavamo i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, načelnik Cestar istaknuo je da policija kontinuirano radi na pozitivnim promjenama u podizanju profesionalizacije postupanja i odnosa policijskih službenika prema žrtvama nasilja, osobito ženama koje su oštećene počinjenim kaznenim djelima i prekršajima zbog rodne neravnopravnosti. Kontinuirano se provode edukacije u cilju osposobljavanja i senzibiliziranja svih policijskih službenika koji postupaju u slučajevima nasilja u obitelji, čime se svakako doprinosi poboljšanju prava žena žrtava nasilničkog ponašanja.

Nasilje u obitelji nema svoju dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja, prisutno je u svim socijalnim skupinama. Žene su nažalost najčešće žrtve nasilničkog ponašanja u obitelji. ''Koliko god se osobi koja trpi nasilje situacija čini bezizlaznom, postoje mogućnosti izbora i promjene te zato još jednom poziva sve žrtve nasilja, a posebno žene, da se ohrabre i prijave policiji  svako nasilje. Nitko ne zaslužuje niti treba biti zlostavljan'' istaknuo je načelnik policijske uprave.

Svoju podršku projektu ''Živim život bez nasilja'' daju i Istarska županija i Grad Pula, što su svojim dolaskom potvrdile zamjenica župana i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Viviana Benussi i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh-Belci. Zamjenica župana navela je  kako nas obiteljsko nasilje itekako mora zabrinjavati, s obzirom na to da obitelj smatramo jednim od najsigurnijih utočišta te je ujedno predstavila aktivnosti Istarske županije i Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji se zalažu za promicanje i poticanje ravnopravnosti.''Svjesni smo činjenice da je nasilje prisutno te bi stoga trebali svi zajedno preventivno djelovati u cilju suzbijanja svih oblika nasilja'' istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule, a kao predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, gđa. Puh Belci predstavila je i aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća Pule. Za svoj projekt ''Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre'', Dječje gradsko vijeće dobilo je nagradu za najbolji projekt Dječjih gradskih vijeća Hrvatske. Oni su, s ciljem podizanja svijesti o očuvanju igrališta i parkova kako bi se mladima osigurala sigurno mjesto za igru i druženje, osmislili i izradili promidžbene video spotove, u kojima na originalan, zanimljiv i edukativan način prikazuju problematiku devastacije igrališta i parkova u Puli. Stoga im je danas, u sklopu programa promocije filma, uručeno i priznanje kao promotorima nenasilja.

A svoj doprinos stvaranju nenasilnog društva dali su i učenici OŠ Kaštanjer, koji su dio UNICEF-ovog projekta ''Stop nasilju u školama'', a koji su svojim nastupima obogatili današnji program u kinu Valli. Za svoje školske kolege, policijske službenike i brojne uzvanike, nastupao je zbor učenika škole, glazbeni duet Marko i Mila te dramska skupina mlađih učenika, koja je izvela prigodan skeč o problemima u komunikaciji ''Priča o indijancu i kauboju''.

 

Policijska uprava istarska poziva građane da podrže borbu protiv svih oblika nasilja.

Ukoliko ste žrtva nasilja ili poznajete žrtvu nasilja, pomoć možete potražiti u svakoj policijskoj postaji, pozivom na broj 192 ili slanjem e-mail poruke na adresu policija@mup.gov.hr ili istarska@policija.



Stranica