Pojačane aktivnosti u prometu tijekom vikenda

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno nesreća s poginulim osobama, na području Policijske uprave istarske, u dane vikenda pojačano će se provoditi alkotestiranje vozača i testiranje vozača na prisutnost opojnih droga u organizmu, kao i pojačani nadzor brzine kretanja vozila

Foto: Ilustracija 

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno nesreća s poginulim osobama, na području Policijske uprave istarske, u dane vikenda pojačano će se provoditi alkotestiranje vozača i testiranje vozača na prisutnost opojnih droga u organizmu, kao i pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

U noći sa subote na nedjelju (5./6. prosinca) od 23 do 5 sati provest će se istovremena prometna akcija na području cijele Istre pod nazivom “Kontrola alkoholiziranosti vozača, kontrola vozača na opojne droge i nadzor brzine kretanja vozila“. Isto tako, u dane vikenda, pojačano će se vršiti nadzor i kontrola mladih vozača, a sva kršenja prometnih propisa će se sankcionirati.

Osim toga, u tjednu od 7. do 13. prosinca, na području Policijske uprave istarske provodit će se pojačani nadzor i kontrola prometa, odnosno ciljane aktivnosti vezane za sigurnost prometa na cestama, kojom prilikom će policijski službenici pojačano vršiti alkotestiranje vozača i testiranja vozača na opojne droge.

Razlog za pojačane aktivnosti u prometu prvenstveno leži u činjenici da se u Istri,1. siječnja do 3. prosinca, dogodilo 19 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima su strano stradale 23 osobe. Prošle godine u istom razdoblju bilo je 19 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je tada poginulo 19 osoba. Ove godine poginule su četiri osobe više nego prošle godine.

Najviše prometnih nesreća prouzrokovali su mladi vozači s položenim vozačkim ispitom, životne dobi od 18 do 24 godine, i oni su od 19 prometnih nesreća s poginulim osobama, prouzrokovali osam prometnih nesreća u kojima je poginulo devet osoba.

Najčešće greške mladih vozača bile su nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog čega se dogodilo pet prometne nesreće. Najviše prometnih nesreća dogodio se nedjeljom (5), ponedjeljkom (4), zatim subotom (3), srijedom, četvrtkom i petkom po dvije nesreće, a utorkom jedna nesreća.



Stranica