Istarski policajci i djeca zajedno trčali protiv vršnjačkog nasilja

Foto: PU istarska 

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica (Pink Shirt Day), danas je oko četiristo sudionika, policijskih službenica i službenika te učenika petih razreda pulskih osnovnih škola, trčalo  centrom Pule, u ružičastim majicama, noseći poruke protiv nasilja. Pobjednici utrke su svi koji su u njoj i sudjelovali jer ovaj put nije bilo bitno tko će doći prvi, drugi ili treći, već je bila bitna poruka koja se prenijela, a to je poruka da se svi trebamo boriti protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica u Hrvatskoj se obilježava treću godinu za redom,  i to posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je  obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, koji izrađuje i prigodne ružičaste majice, u kojima je trčao dio sudionika utrke, a podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja uskoro su dale i brojne poznate osobe, saborski zastupnici, odgojno-obrazovne institucije, policija i drugi subjekti u društvu.

PU istarska i Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule ove su godine odlučili reći glasno NE vršnjačkom nasilju i obilježiti Dan ružičastih majica na prigodan način, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ''Trkom protiv nasilja''. U utrci je sudjelovalo stotinjak policijskih službenica i službenika iz gotovo svih policijskih postaja u Istri te više od tristoučenika petih razreda osnovnih škola s pulskog područja. Sudionici utrke nosili su, većinom, ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama su imali vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja, temeljem materijala kojeg su im dostavili policijski službenici. Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja, koje su bile dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program. 

Program je započeo glazbenim izvedbama učenika OŠ Kaštanjer i djece iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula'', pod ravnateljstvom profesorice Tatiane Giorgi, a potom su se prisutnima obratiti načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je i sam sudjelovao u utrci te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, koja je prisutne pozdravila u ime gradonačelnika Pule. ''Kao djelatnici policije vrlo često, gotovo svakodnevno, susrećemo se s događajima koji upućuju na razne oblike vršnjačkog nasilja. Imamo propise i protokole, koji jasno određuju kako u takvim situacijama trebamo postupati, komunicirati i surađivati s nadležnim službama i institucijama, kako bi se suprotstavili takvim pojavama i suzbijali nasilje. No, umjesto represivnog postupanja, draže mi je da surađujemo i zajednički provodimo promotivno-preventivne aktivnosti. Mislim da je jedan od najboljih načina borbe protiv nasilja prevencija, ukazivanje na problem, da se svako nasilje u samim začecima prepoznaje, da se zaustavi, odnosno da se spriječi, da se podiže društvena svijest o tom problemu'' rekao je okupljenima načelnik PU istarske. 

Utrka, koju su pratile i policijske biciklističke ophodnje, startala je točno u podne, a nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, djeca su nastavila s glazbenim i dramskim programom. Svakako je bitno naglasiti da je svoju podršku ovoj manifestaciji dalo i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje autorskih glazbenih djela javnosti, bez naplate autorske naknade.   

Osim što su uživali u prigodnom programu, svi sudionici utrke zasladili su se i toplim čajem i fritulama, za čije spremanje su zaslužni djelatnici pulskog Studentskog centra, koji su na taj način također dali svoju podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja. Osim njih, svoju podršku manifestaciji dali su i Triatlon savez Istarske županije, Pula Sport d.o.o., ŠRC Uljanik Veruda, Pula Film Festival te svi građani koji su pljeskom podržali sudionike današnje utrke.

 

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

U 2015. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 48 kaznenih djela, i to 18 kaznenih djela tjelesne ozljede,deset kaznenih djela prisile, devet kaznenih djela prijetnje, jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede i deset ostalih kaznenih djela, a evidentirana su i dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira.

 

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

  • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
  • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
  • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
  • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
  • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
  • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.
  • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
  • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
  • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
  • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

 

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

  • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
  • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
  • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
  • Ne potičite dijete na osvećivanje.
  • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
  • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
  • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
  • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
  • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

 

Što učiniti da se u vašoj školi ne događa nasilje?

  • Na razini cijele škole podržavajte nultu toleranciju na nasilje.
  • Informirajte djecu i nastavnike o problematici nasilja među mladima.
  • Poduzmite sve što je potrebno kako bi se izgradili bolji odnosi i povezanost među djecom u školi.
  • Djeca uče po modelu, tako da im i sami pružite primjere prikladnog ponašanja.
  • Povećajte prisutnost odraslih na hodnicima, igralištu i drugim mjestima gdje se djeca okupljaju.
  • Reagirajte na svaki oblik nasilja!Odmah intervenirajte u slučaju nasilja, razgovarajte s djecom, ali i njihovim roditeljima kako se takvi događaji ne bi ponavljali.
  • Stvorite ''sigurno mjesto'' u školi na koje se mogu skloniti žrtve nasilja.
  • Surađujte s policijom, centrima za socijalnu skrb te stručnjacima i drugim osobama u lokalnoj zajednici.

 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.



Stranica