''Živim život bez nasilja'' u Bujama

Foto: PU istarska 

U Pučkom otvoreno učilištu u Bujama, 13. travnja je održano prikazivanje igrano-dokumentarnog filma''Živim život bez nasilja'', s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

U sklopu Vijeća za komunalnu prevenciju grada Buja, Policijska postaja Buje je kroz suradnju s gradonačelnikom Edijem Andreašićem, Gradskim društvom Crvenog križa Buje i Srednjom talijanskom školom Leonardo da Vinci iz Buja, osmislila program koji prati prikazivanje filma posvećenog Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku kojeg su 14. studenog 2010.  godine pretukla dva mladića. Od zadobivenih ozljeda, Miroslav je preminuo. Osim Miroslavu, ovaj film posvećen je i svim drugim djevojčicama i dječacima koji su bili žrtve nasilja. Filmom se poziva javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti,čime se pridonosi jačanju tolerancije.

Prije samog prikazivanja filma, nazočnima se obratio pomoćnik načelnika policijske postaje za  kriminalističku policiju Mario Pirkl, koji je sve nazočne pozvao na osudu svakog oblika nasilja, kako bi im život u zajednici bio bolji i ljepši.

Nakon prikazanog filma ''Živim život bez nasilja'', posjetitelji su pogledali kraći video uradak pod nazivom ''Reci nešto – Say something'', nastao u suradnji Gradskog društva crvenog križa Buje i Srednje škole Vladimir Gortan iz Buja, koji progovara o volontiranju mladih osoba, kao jednom od načina borbe protiv nasilja te volonteri porukama na papirima na raznim lokacijama predlažu načine volontiranja. Potom je uslijedio skeč Srednje talijanske škole Leonardo da Vinci koji progovara o problemima s kojima se učenici, koji dolaze u novu sredinu, mogu susresti te svim oblicima nasilja koje trpe samo zato što su novi u sredini (neprihvaćanje, fizičko nasilje, cyber nasilje). Skeč završava pozitivnom porukom o prihvaćanju cijele zajednice.

Prikazivanju filma prisustvovalo je preko 300 učenika srednjih škola s područja Bujštine, koji su gromoglasnim pljeskom pozdravili borbu protiv nasilja, dok ih je gradonačelnik grada Buja Edi Andreašić pozvao da se prepoznaju u scenama filma te  pokušaju poraditi na sebi kako bi bili bolji ljudi. Poruke protiv nasilja, kroz vođenje programa, mladima je  upućivala je i v.d. ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Buje Maja Livada, a program je završio prigodnim zahvalnicama, koje je gradonačelnik podijelio učenicima s područja Bujštine, koji su se u proteklom razdoblju svojim ponašanjem i zalaganjem protiv nasilja, istaknuli kao promotori nenasilja. Zahvalnice su dobili:

  • Nikolas Juričić– Osnovna škola Milana Šorga Oprtalj
  • Carlos Šepić– Osnovna talijanska škola Edmondo de Amicis (umjesto njega je nagradu preuzela ravnateljica Katja Pincin Šterle
  • Ivan Kukuljan– Srednja škola Vladimir Gortan
  • Marin Martuslović- Srednja talijanska škola Leonardo da Vinci (umjesto njega je nagradu preuzela Sara Mustapčić)
  • Melisa Demić– Srednja gospodarska škola


Stranica