Dan ljubaznosti u prometu

U cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule ove godine, po prvi puta, organiziraju Dan ljubaznosti u prometu.

Foto: PU istarska

U cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule ove godine, po prvi puta, organiziraju Dan ljubaznosti u prometu. S tim u vezi, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su ovu prometno-preventivnu akciju predstavili pomoćnik načelnika policijske postaje za preventivu cestovnog prometa Dubravko Šlibar, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

 Praćenjem stanja sigurnosti na području Postaje prometne policije Pula-Pola u 2015. godini, zabilježeno je 878 prometnih nesreća, od čega 6 nesreća s poginulim osobama, 309 nesreća s ozlijeđenim osobama i 563 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim nesrećama je smrtno stradalo sedam osoba, 59 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 347 osoba je lakše ozlijeđeno. Od ukupnog broja prometnih nesreća, u 45 nesreća su sudjelovali pješaci, koji su prouzročili 15 prometnih nesreća, odnosno 33%. U tim prometnim nesreća je stradalo 46 pješaka, jedan pješak je smrtno stradao, 11 pješaka je teško ozlijeđeno, a 34 pješaka su zadobila lakše ozljede. Što se tiče prekršaja vozača, u 2015. godini su utvrđena 404 prekršaja neustupanja prednosti pješaku od strane vozače.

''Upravo stoga, kako bi se potaknuo tolerantniji odnos između vozača i pješaka, odnosno u cilju poticanja vozača na poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima te povećanja prometne kulture svih sudionika u prometu, 31. svibnja od 10 do 12 sati, provest ćemo prometno-preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu'' najavio je pomoćnik načelnika Šlibar. Akcija će se provesti na četiri lokacije u gradu Puli:

  • Santoriova ulica, ispred osnovne škole (10-12 sati)
  • Tomasinijeva ulica, kod tržnice (10-11 sati)
  • Koparska ulica, kod trgovačkog centra (10-12 sati)
  • Marulićeva ulica, ispred srednje škole (10-11 sati) 

Na navedenim lokacijama, pripadnici prometne jedinice mladeži će pratiti ponašanje vozača ispred obilježenog pješačkog prijelaza i evidentirati vozila te ''savjesne'' i ''nesavjesne'' vozače,  odnosno one koji su stali i propustili pješake te one koji su bez zaustavljanja produžili vožnju. Po završetku akcije, policija će analizirati podatke i odabrati 20 ''savjesnih'' vozača, koje će potom Turistička zajednica grada Pule nagraditi prigodnim nagradama. Kako je navela direktorica Cinkopan Korotaj, Turistička zajednica grada Pule dragovoljno se uključila u provođenje ove preventivne akcije jer turizam sa sobom donosi i veći broj sudionika u prometu te situacija u kojima vozači trebaju pripaziti na sigurnost pješaka.''Nadamo se da ćemo kroz ovu akciju polako utjecati na svijest vozača da razmišljaju više o pješacima i njihovoj sigurnosti te da ćemo im dodjelom prigodnih darova, pokazati da se ljubaznost isplati'' istaknula je direktorica turističke zajednice.

Svoju podršku ovoj preventivnoj akciji daje i Grad Pula, koji podržava  svaki pokušaj ili iskorak prema nečemu boljemu, odnosno sve aktivnosti koje bi u budućnosti mogle donije pozitivne pomake po pitanju sigurnosti građana.  ''Vjerujem da će ovo odjeknuti pozitivno i da će građani prepoznati ovaj iskorak u cilju da napravimo nešto bolje i kvalitetnije po pitanju sigurnosti svih sudionika u prometu'' naglasio je pročelnik Škuflić i napomenuo da se nada da će se ova akcija nastaviti kao jedna tradicija jer se od malih stvari razvijaju kvalitetni i pozitivni preduvjeti za ugodan i siguran život.

Policijska uprava istarska poziva vozače da se sutra zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu.  Želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dio naše prometne svakodnevnice, a krajnji cilj koji želimo postići je da se poveća osjećaj sigurnosti u prometu na pulskim ulicama, odnosno da se naši građani i turisti koji dolaze u Pulu ovdje osjećaju ugodno i sigurno.

Veća fotografija



Stranica