Policija u Puli obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska ove je godine prigodno obilježila Svjetski dan zaštite okoliša, u suradnji s Upravnim odjelom za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, Odsjekom za zaštitu okoliša Grada Pule i Dječjim domom Ruža Petrović pa je tako 8. lipnja, u dvorištu dječjeg doma, održan prigodan program na temu ''Razvrstavanje otpada''.

Naime, Svjetski dan okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972. godine) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, a u svrhu podizanja svijesti o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice.

Budući se na Svjetski dan okoliša želi potaknuti građane da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta, Odjel prevencije PU istarske je inicirao obilježavanje tog dana održavanjem prigodnog programa u prostorijama Dječjeg doma Ruža Petrović. Tim povodom, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Pule Loris Mošnja je kroz zanimljivo predavanja djeci pojasnila na koji način razdvajati otpad, kako bi i na taj način mogli doprinijeli zaštiti i očuvanju prirode. Kućanstva su značajan segment lanca proizvodnje i potrošnje te su zbog brojnosti vodeći pokretač opterećenja na okoliš. Stanovnik Republike Hrvatske godišnje proizvede 400 kg otpada. EU je trenutno usmjerena ka pronalaženju načina za postizanje održivog rasta paketom mjera u smjeru kružnog gospodarstva.

Nakon pažljivo odslušanog predavanja, policijske službenice Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović, Irene Gobo i Vesna Lončar Brnadić djecu su nagradile simboličnim poklonima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a potom ih je  policijski službenik Postaje prometne policije Pula-Pola Valentino Kelemen upoznao s poslovima policijskih službenika – motociklista, pri čemu su djeca i sama mogla isprobati kako je to sjediti na policijskom motociklu. Osim s radom prometne policije, mališani su se upoznali i s radom službenog policijskog psa Dona, koji je sa svojim vodičem Kristijanom Oreškovićem demonstrirao vještine i vježbe poslušnosti.

Ovakvim načinom provedbe preventivnih aktivnosti, djecu se nastojalo potaknuti da  kroz jedan zanimljiv dan pamte kako je važno očuvati čistim vlastito dvorište, a kasnije i vlastiti dom te širi okoliš.



Stranica