Uništavanje eksplozivnih sredstava na području Buja

Foto: PU istarska

Djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske ovog su tjedna obavljali zahtjevne zadaće uništavanja eksplozivnih sredstava u jami kod Stancije Rosa na području Buja. 

Naime, nakon što je policija zaprimila dojavu speleološkog kluba iz Buja o pronalasku eksplozivnih sredstava u jami, policijski službenici Protueksplozijskog odjela su, u suradnji sa službenicima iz Policijske postaje Buje i uz tehničku potporu Istarskog speleološkog saveza, započeli s uklanjanjem i uništavanjem eksplozivnih sredstava u navedenoj jami. U akciji, koja je trajala nekoliko dana, pronađeno je 205 komada različitih eksplozivnih sredstava, od ručnih bombi, topničkih projektila pa sve do protuoklopnih raketnih projektila. U tako složenom ambijentu, uz opasnost od eksplozivnih sredstava, ponovno je došla do izražaja posebna stručna osposobljenost policijskih službenika protueksplozijske zaštite te se pokazalo da se radi o vrhunskim stručnjacima svoje linije rada. Uvažavajući stručnost, pravila sigurnosti, a ujedno i zaštitu speleološkog objekta od oštećenja uslijed djelovanja eksplozije, policijski službenici protueksplozijske zaštite su uništavanje uspješno proveli u više navrata. Višednevna i složena  akcija postupanja završila je s uništavanjem zadnjih preostalih eksplozivnih sredstava te je jama kod Stancije Rosa ponovno dostupna mnogobrojnim speleolozima iz Istre i regije za posjet i istraživanje. 

Policijska uprava istarska poziva sve speleologe koji će posjećivati jame i druge speleološke objekte u Istri da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.  Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. 

Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim.  



Stranica