U Puli dodijeljen prvi ''Znak sigurnosti HCK''

Foto: PU istarska

Danas je u hotela Park Plaza Histria dodijeljen prvi „Znak sigurnosti HCK“ u Hrvatskoj, a svečanosti podjele znaka sigurnosti prisustvovali su i predstavnici PU istarske, kao suradnici u projektu, načelnik policijske uprave  Dragutin Cestar i voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović

Naime,Hrvatski crveni križ pokrenuo je ove godine pilot projekt pod nazivom ''Znak sigurnosti HCK'', kojim se želi povećati razina sigurnosti turista koji borave u hotelima, kampovima, odmaralištima i plažama na području Republike Hrvatske. ''Znak sigurnosti HCK'' dodjeljuje se pojedinačno turističkom objektu na godišnjoj osnovi, a stječe se zadovoljenjem standarda iz slijedećih područja:


1. Osposobljenost turističkih djelatnika za pružanje prve pomoći

2. Opremljenost pomagalima za pružanje prve pomoći

3. Organizacija spasilačke službe na plaži objekta

4. Informiranost osoblja i gostiju o prevenciji rizika i postupcima u kriznoj situaciji

5. Provođenje redovitih pripremnih vježbi nadležnih žurnih službi i djelatnika turističkih objekata

 

''Znak sigurnosti HCK“ dodjeljuje se u tri razine - brončanoj, srebrnoj ili zlatnoj, ovisno o stupnju zadovoljenja zadanih uvjeta. Prvi, zlatni, ''Znak sigurnosti HCK“ dodijeljen je hotelu Park Plaza Histria za 2016. godinu, a plaketu je uručio izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt. Ovaj hvale vrijedan pilot projekt od sljedeće godine provodit će se na području cijele Republike Hrvatske. 

Nakon dodjele uslijedila je pokazna vježba u holu hotela, gdje je prikazana demonstracija pružanja prve pomoći gostu kojem je pozlilo, pomoću AVD uređaja,  u realnom vremenu. 

PU istarska kao suradnik u projektu sudjeluje kroz promoviranje savjeta o sigurnosti imovine turista, na način da će se letci PU istarske nalaziti na recepcijama i bazenima objekata te kao sastavni dio materijala koje turistički objekti posjeduju u svim sobama/smještajnim jedinicama. Pored PU istarske, partner u projektu je i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.



Stranica