Prijevare prilikom mijenjanja novca

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem, koji je jučer u Labinu prevario 69-godišnjeg njemačkog državljanina.

Foto: Ilustracija 

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem,  koji je jučer u Labinu prevario 69-godišnjeg njemačkog državljanina. Naime, 19. lipnja oko 11 sati, na parkiralištu trgovačkog centra u Labinu, Nijemcu je prišao nepoznati muškarac te mu je ponudio zamjenu novca po povoljnijem tečaju. Njemački državljanin je pristao te je muškarcu dao 150 eura, za što je dobio nekoliko novčanica, odnosno nekoliko stotina kuna i više stotina bugarskih leva te je naknadno, tek nakon odlaska muškarca, shvatio da je prevaren.

Policija traga za muškom osobom,starosti od 60 do 70 godina, visine oko 175 cm,srednje tjelesne građe, kratke sijede kose, koja dobro govori njemački jezik. Muškarac je bio odjeven u sivu majicu i sive hlače, a na glavi je imao sivu šilt kapu.

Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima i turistima da se u ljetnim mjestima često evidentiraju slučajevi prijevara prilikom mijenjanja novca. Oštećeni su uglavnom strani državljani, obzirom nisu dovoljno upoznati s kunskom valutom, odnosno izgledom novčanicama koje su sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Navedena kaznena djela događaju se na način da počinitelj pristupa žrtvi te joj nudi mijenjanje novca po nešto povoljnijem tečaju. Nakon postignutog dogovora, počinitelj strancu za eure ili dolare predaje novčanice, za koje žrtva tek kasnije, uglavnom kada treba nešto platiti, saznaje da nisu kune, već neka druga valuta, (bugarski levi, bjeloruski rublji, kolumbijski pesosi, brazilski real).

Građanima i turistima savjetujemo da novac mijenjanu u za to ovlaštenim institucijama (bankama i mjenjačnicama), a ne na ulici teda ne nasjedaju na pokušaje pomoći ''dobronamjernih'' osoba kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Ukoliko posumnjaju da su žrtve prijevare, mogu se obratiti policiji na broj 192 ili osobno doći u policijsku postaju.



Stranica