Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Foto: Ilustracija 

Policijska uprava istarska već tradicionalno, u suradnji sa Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule i drugim partnerima obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja).

Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Kroz analizu podataka o radu Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja vidljivo je da se u 2015. godini radilo s 620 osoba, koje su se javile zbog problema zlouporabe droga. Od ovog broja, 546 osoba javilo se zbog ovisnosti o opijatima, 43 osobe došle su zbog problema konzumacije marihuane. Zbog konzumacije amfetamina i ostalih stimulansa javilo se 26 osoba, zbog konzumacija kokaina četiri osobe, a zbog zlouporabe benzodiazepina jedna osoba. Tijekom 2015. godine registrirano je 55 novoevidentiranih korisnika. Zbog ovisnosti o opijatima javilo se 28 novoevidentiranih korisnika, zbog konzumacije marihuane 18 korisnika, zbog konzumacije amfetamina sedam korisnika, a zbog konzumacije kokaina jedan korisnik. U usporedbi s razdobljem od prethodnih nekoliko godina, može se zaključiti da je  brojka novoevidentiranih korisnika i ukupna brojka osoba s kojima se radi u službi uglavnom stabilna, uz male varijacije. Svakako je bitno napomenuti da je broj novoevidentiranih heroinskih ovisnika sve manji u usporedbi s proteklim godinama. Uz rad s konzumantima i ovisnicima o drogama, u službi postoji i Savjetovalište za mentalno zdravlje. Broj korisnika savjetovališta je iz godine u godinu sve veći. U savjetovalište se javljaju se djeca, mladi i odrasli koji imaju probleme s područja mentalnog zdravlja, a terapijski rad s djecom i mladima, koji imaju poteškoća s područja mentalnog zdravlja, predstavlja dobar oblik prevencije javljanja težih poremećaja ili nekih nepoželjnih oblika ponašanja, kao što je to uzimanje droga.

Kada je riječ o radu policije, prošle je godine na području PU istarske evidentirano 247 kaznenih djela Neovlaštena proizvodnja i prometa drogama (2014. godine - 243 kaznena djela) te 119 kaznenih djela Omogućavanje trošenja droga (2014. godine - 116 kaznenih djela). Najveći broj kaznenih djela bilježi se na području Pule, Umaga i Poreča. Što se tiče prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno posjedovanja droge za vlastitu upotrebu, prošle godine evidentirano je 899 takvih događaja (2014. godine - 1052 prekršaja). U ostvarenim zapljenama, policijski službenici najčešće su oduzimali marihuanu (11.547 grama), speed (1.276 grama), hašiš (495 grama), kokain (286 grama) te 298.5 komada ecstasya i 371 komad LSD-a.

Problematika suzbijanja zlouporabe opojnih droga zahvaća se primarno kroz rad kriminalističke i temeljne policije, no svoj doprinos otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja daju i drugi rodovi policije. S tim u vezi, uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, provodile su se pojačane mjere i radnje s ciljem što većeg broja zapljena droga, prijavljivanja osoba za neki od oblika kaznenog djela/prekršaja iz domene zlouporabe droga te se provodila pojačana kontrola osoba i prometnih sredstava na graničnim prijelazima, kao i kontrola prometa na cestama i testiranje vozače motornih vozila na droge.

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti, kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tijekom školske godine provodi se preventivni projekt ''Zdrav za 5'', a na prigodan način se obilježavaju i datumi vezani za prevenciju zlouporabe droga. Tako se i jučer od 19 do 21 sat, na Trgu Portarata u Puli, održala prigodna preventivna aktivnosti, u cilju podizanja svijesti građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti o drogama te promocije alternativnih mogućnosti, odnosno zdravih stilova života.

Naime, policija je zajedno sa svojim partnerima - Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule, Dječjim gradskim vijećem, Crvenim križem Pula, podružnicom Obiteljskog centra koja djeluje pri Centru za socijalnu skrb Pazin, Udrugom Institut, Udrugom Uzpiro CRO i kampanjom ''Bježi! Via!'' postavila info punktove, na kojima su građani mogli dobiti informacije o prevenciji i suzbijanju zlouporabe droga u Istarskoj županiji. Policijski pas Don izazvao je oduševljenje okupljenih, izvodeći pokaznu vježbu pronalaska sumnjive tvari, a program je obogatio glazbeno-scenski nastup izvođača Capoeira Pula – Grupo Ginga Mar. U aktivnostima je u ime Vijeća za komunalnu prevenciju grada Pule sudjelovala predsjednica Vijeća, ujedno i zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci, zatim voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, a ispred Policijske uprave istarske, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković.



Stranica