Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, ukupno je evidentirano 38 prometnih nesreća, od čega 17 s ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Produženi vikend od 4.8.- 7.8.2016. godine

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, ukupno je evidentirano 38 prometnih nesreća, od čega 17 s ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradala je 21 osoba, od kojih su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede i 19 osoba lake tjelesne ozljede.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u 7 prometnih nesreća.

Ukupno je utvrđeno 508 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina -175 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 23 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 54 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje - 40 prekršaja
  • nekorištenje zaštitne kacige - 5 prekršaja
  • ostali prekršaji - 211 prekršaja

 

Tijekom vikenda kontrolirano je 750 sudionika u prometu. Iz prometa je isključeno 23 vozača i 5 vozila. Izdvajamo:

U četvrtak, 4. kolovoza oko 20.20 sati, na Istarskom ipsilonu kod odmorišta Mirna, vozilom "presretač", zaustavljen je osobni automobil Mercedes, njemačkih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 43-godišnji državljanin Njemačke, a koji se kretao vozilom brzinom od 199 km/h, na mjestu gdje je dozvoljena brzina 110 km/h. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 3000 kn, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije na teritoriju RH u trajanju od 1 mjesec.

U četvrtak, 4. kolovoza oko 10.15 sati na području PP Buzet, dogodila se prometna nesreća s povrijeđenim osobama u kojoj je sudjelovala 38-godišnja žena, upravljajući osobnim automobilom Citroen, pulskih registarskih oznaka. Žena je na području općine Lanišće, kod mjesta Klenovščak, u zavoju udesno uslijed vožnje pod utjecajem alkohola od 3.04 g/kg, izgubila nadzor nad upravljačem vozila, pri čemu je došlo slijetanja vozila van kolnika. U prometnoj nesreći vozačica je zadobila lake tjelesne ozljede. Protiv nje se podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.



Stranica