Edukacija stručnih suradnika o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji

Foto: PU istarska

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina, u prostorijama Gimnazije i strukovne škole u Pazinu, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, policijske službenice PU istarske održale su jučer edukaciju stručnih suradnika pazinskih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Edukaciji su prisustvovale i zamjenica  gradonačelnika Grada Pazina, ujedno i Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina, Mirjane Galant te pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Pazina Nevije Srdoč, ali drugi predstavnici Grada Pazina.

U uvodnom dijelu, zamjenica gradonačelnika Mirjana Galant istaknula je važnost ovakvih oblika edukacije i suradnje svih relevantnih subjekata, kako bi se problem nasilja prepoznao na početku i kako bi se žrtvama pružila pomoć te se pritom prisjetila tragičnog događaja sa zagrebačkog Općinskog suda 22. rujna 1999. godine, kada su tri žene izgubile život.

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Anica Idžaković upoznale je stručne suradnike s Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, nakon čega je kroz raspravu otvorenu nakon edukacije policijska službenica Gordana Ostović, kroz iskustvo zaprimanja prijava i praćenja događaja iz službe dežurstva, nazočnima pojasnila  kako u praksi izgleda postupanje policije od zaprimanja prijave za događaj nasilja u obitelji, što je kod nazočnih potaklo niz pitanja oko samog načina obavljanja razgovora i postupanja sa žrtvom – djetetom.

Kako su stručni suradnici bili zainteresirani i za oblike pomoći koje žrtva može dobiti nakon što policija procesuira događaj, voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović upoznala ih je s postojanjem i radom Odjela za podršku žrtvama i svjedocima u Rijeci te mogućnostima dodatne pomoći od strane udruga, koje egzistiraju na području Istre.

Na završetku edukacije svima je upućena poruka da zapažaju, primjećuju i dojavljuju događaje, kako se i naizgled bezazlene situacije ne bi pretvorile u slučajeve dugogodišnjeg nasilja.



Stranica