Dan otvorenih vrata Policijske postaje Rovinj

Foto: PU istarska

Povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila, rovinjska je policija jučer održala prvi Dan otvorenih vrata ne bi li se na taj način još više približila građanima. Na gradskom trgu, policijski službenici su djeci iz dječjih vrtića i osnovnih škola te mnogobrojnim prisutnim građanima  predstavili rad policijske postaje Rovinj, ali i drugih ustrojstvenih jedinica unutar Policijske uprave istarske.  Prisutni su se tako imali prilike upoznati s rad prometne policije, kriminalističke policije, pomorske policije, aerodromske policije, protueksplozijskog odjela, upravnog odjela i odjela prevencije.        

Policijski službenici prezentirali su svoja vozila, WV Crafter (maricu) i  Opel Astru, u koje su posjetitelji mogli zaviriti, a najmlađe je oduševilo što su mogli uključiti zvučne i svjetlosne signale na vozilima te ući iza rešetaka marice. Ponajveće oduševljenje mališanima bio je službeni motocikl, a policijski motorist svakome od njih ispunio je želju i omogućio da sjedne na najatraktivnije vozilo, dok je onima starijima nešto zanimljivije bilo službeno vozilo Mercedes, odnosno službeni presretač. Ništa manje atraktivan nije bio ni službeni bicikl, koji je od ovoga ljeta sastavni dio voznog parka Policijske postaje Rovinj.

Prometna policija građanima je predstavila uređaje za mjerenje brzine i uređaje za mjerenje količine alkohola u organizmu te im dala upute o sigurnoj vožnji, dok su svi prisutni imali priliku isprobati tzv. pijane naočala, pri čemu su pokušavali dohvatiti predmet sa stola ili poda. Posjetitelji su se mogli upoznati i s radom kriminalističke policije, razgledavajući izloženu opremu koju u svakodnevnom radu koriste policijski službenici kriminalističke policije, a najmlađi posjetitelji kući su otišli s uspomenom otiska svog prsta.

Pomorska policija izložila je zaštićene vrste iz Jadranskog mora te educirala prisutne o njihovom zabranjenom izlovu i kaznama, dok je najveću pozornost djece privukla morska kornjača, a posebna atrakcija svima bilo je i službeno plovilo pomorske policije na malom molu, na koje su vrijedni mornari prenijeli svako dijete i omogućili im isprobati pojaseve za spašavanje.

Aerodromska policija predstavila se sa službenim psima, belgijskim ovčarom Donom, a Protueksplozijski odjel s mladom njemačkom ovčarkom po imenu Dixa. Služeni psi su posebno oduševili najmlađe posjetitelje, na ponos svojih službenih vodiča.

Koliko je rad kontakt policajaca i prevencije bitan za našu zajednicu i razvijanje odnosa povjerenja predstavio Odjel prevencije PU Istarske prezentacijom projekata Zaštitimo svoju imovinu i nacionalnih projekata namijenjenih djeci – Zdrav za pet, Živim život bez nasilja, Jedno od pet.

Protueksplozijski odjel građanima se predstavio s mobilnom rendgenskom opremom i opremom koju koriste pri pronalasku eksploziva te velikom bombom pronađenom u moru, a zaostalom iz 2. svjetskog rata. Upravni odjel policijske postaje građanima je predstavio rad prijenosnog šaltera te su prisutni građani mogli dobiti informacije o radu i o uvjetima izrade osobnih dokumenata.



Stranica