Vozio Ipsilonom u suprotnom smjeru

Bujski su policajci jučer oko 14.20 sati, na naplatnim kućicama Umag, zaustavili automobil koji se kretao Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru

Foto: Ilustracija

Bujski su policajci jučer oko 14.20 sati, na naplatnim kućicama Umag, zaustavili automobil koji se kretao Istarskim ipsilonom u suprotnom smjeru. Provedenim izvidima utvrđeno je da je 82-godišnji vozač upravljao automobilom Renault, pulske registarske oznake te se dolaskom do čvora Nova Vas, uključio na A9 u suprotnom smjeru, odnosno u smjeru Pule. Kada je shvatio da mu vozači daju svjetlosne znakove, na autocesti se polukružno okrenuo i  uputio u smjeru naplatnih kućica Umag, gdje su ga zaustavili policijski službenici.

Radi počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je uručen prekršajni nalog.

Policijska uprava istarska upozorava da je vožnja u suprotnom smjeru zasigurno jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.), a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije. 

Savjeti vozačima koji primijete vozilo koje vozi u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
  • koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku)
  • ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi (koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
  • zabranjuje se pretjecanje vozila.
  • ostati na radijskom kanalu na kojemu se daju obavijesti HAK-a
  • slijediti upute policije te upute djelatnika autocesta, pridržavati se postavljenoj promjenjivoj ili privremenoj prometnoj signalizaciji.

Predviđena novčana kazna za kretanje vozilom na autocesti u suprotnom ili zabranjenom smjeru  je od 5.000,00 do 15.000,00 kuna, zabrana upravljanja određenom kategorijom vozila od 6 mjeseca te 3 negativna boda.

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost i da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i da se ne okreću polukružno kako se ne bi kretali u suprotnom/zabranjenom smjeru autoceste, odnosno kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.



Stranica