Obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Foto: PU istarska

Na području PU istarske prigodnim aktivnostima obilježen je Europski  dan suzbijanja trgovanja ljudima (18. listopada). Obilježavanje navedenog datuma Europska komisija proglasila je 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o problematici suzbijanja trgovanja ljudima, a Hrvatska se odmah priključila njegovom obilježavanju.  

Ove godine, policijska uprava je u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa u Istri provela niz preventivnih aktivnosti u cilju podizanja svijesti o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno u cilju poticanja društva na odgovornu reakciju kako bi se doprinijelo smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Kako bi svaki pojedinac iz svoje perspektive mogao prepoznati i otkloniti opasne situacije, policijski službenici održali su predavanja učenicima srednjih škola na području Rovinja, Poreča, Labina i Buzeta, a u suradnji s Crvenim križem Buje i Crvenim križem Pula organizirani su i info punktovi u Bujama i Puli. Na info punktovima građani su mogli dobiti informacije o raznim oblicima trgovanja ljudima, kao i institucijama u kojima mogu potražiti pomoć, a volonteri Gradskog društva Crveni križ Pula izveli su i skeč „Easy job“ na temu traženja posla u inozemstvu. U Rovinju su se u obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima uključili i trgovci i knjižare pa su se tako u knjižnicama i knjižarama dijelili prigodni bookmarkeri, a trgovci su u Ulici Carera ostavili u izlozima neodjevene lutke i postavili prigodne plakate. 

Trgovanje ljudima je jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminaliteta te predstavlja i jedan od najtežih primjer kršenja ljudskih prava. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Prema podacima UNDOC-a (United Nation office on drugs and crime), 80 posto žrtva trgovanja ljudima preko međunarodnih granica su žene, a 70 posto tih žena i djevojaka prodano je u svrhu seksualnog iskorištavanja. Žrtve trgovanja ljudima su i djeca, a posljednjih godina sve više i muškarci, koji se najčešće eksploatiraju u svrhu rada. Osim seksualnog iskorištavanja i rada, ljudima se trguje i radi trgovine organima, prosjačenja, lažnih usvajanja, lažnog i prisilnog braka, pornografije, seksualnog turizma i zabave te eksploatacije u sportu. 

Faze trgovanja ljudima su vrbovanje (poznanstvo, oglas, Internet), transport i eksploatacija. Građani mogu posumnjati da se radi o trgovini ljudima kada su informacije o poslu nejasne, kada se nudi dobro plaćen posao bez prethodnog razgovora s odgovornom osobom o kvalifikacijama i ugovoru, kada im se puno obećaje i kada posao nude potpuno nepoznate tvrtke i osobe, ali i kada poslodavac odmah treba radnika u inozemstvu. 

Kako se zaštititi?

Ako vam je ponuđen posao: zatražite da vam se predoči i objasni ugovor, stupite u kontakt s poslodavcem i raspitajte se o svim detaljima posla, za rad u inozemstvu potrebna vam je radna dozvola – zatražite je osobno.

Prije polaska na put: naučite osnovne fraze jezika zemlje u koju putujete, napravite kopije svih dokumenata i čuvajte ih kod sebe, roditeljima i prijateljima ostavite kopiju putovnice, vize, ugovora i fotografiju, adresu i broj telefona prebivališta u inozemstvu, adresu i broj telefona prijatelja u zemlji u koju putujete.

Kad krenete na put: ne odvajajte se od osobnih isprava i nemojte ih davati nikome osim ovlaštenim službenicima – putovnica, osobna, a ako putujete u grupi upoznajte se sa suputnicima, obratite pažnju na put i granične prijelaze tijekom puta, održavajte redovne kontakte s obitelji i prijateljima u domovini.



Stranica