Blagdan Svih svetih, zimsko računanje vremena, savjeti sudionicima u prometu

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle i poginule. Budući tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih, posebice u blizini groblja, postoji mogućnost nastanka prometnih gužvi i povećanog broja protupravnih ponašanja, Policijska uprava istarska i ove će godine poduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa i sigurnost građana.

Foto: Ilustracija  

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani posjetit će groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle i poginule. Budući tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih, posebice u blizini groblja, postoji mogućnost nastanka prometnih gužvi i povećanog broja protupravnih ponašanja, Policijska uprava istarska i ove će godine poduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala maksimalna protočnost prometa i sigurnost građana. 

U cilju nesmetanog odvijanja prometa, pozivamo građane da prilikom posjeta grobljima, koriste javni prijevoz, a ako ipak voze do groblja, s obzirom da postoji mogućnost stvaranja prometnih gužvi, da poštuju prometne propise i postavljenu signalizaciju te da budu tolerantni prema drugim sudionicima u prometu. Povećane se gužve najviše očekuju na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih pa će policijski službenici, radi maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa, pojačano pokrivati dolazne ceste grobljima i regulirati režim prometovanja na lokalnim prometnicama i ulicama koje vode prema grobljima. Policija će pri tom postupati prema svim sudionicima u prometu, koji ometaju normalan tijek prometa ili grubo krše prometne propise. 

Također, zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu. Pri dolasku u blizinu groblja, vozači se upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima, na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu. 

Kako će se, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, veći broj ljudi uputiti na groblja pješice, i pješake upućujemo na povećani oprez pošto za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su se prisiljeni kretati uz rub prometnice. Posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.

Kako bi se izbjeglo da građani prilikom posjeta groblju postanu žrtvama kaznenih djela i kako bi se spriječile druge moguće poteškoće, savjetujemo slijedeće:

  • zaštite svoja osobna vozila i stvari koje ostavljate u njima (zatvarajte prozore, zaključavajte vrata i prtljažni prostor vozila; ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu; ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu; vozila po mogućnosti parkirajte na mjestima predviđenima za parkiranje vozila; ne ostavljajte vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme; prilikom obilaska grobova, vrijedne predmete držite pod nadzorom);
  • ne palite svijeće i lampione uz raslinje i ukrasne aranžmane te ne parkirajte vozila na ulaze u groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju izbijanja požara.

Zimsko računanje vremena - vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 29. na 30. listopada 2016. godine, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03,00 sata računa kao 02,00 sata.

Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Stoga, apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu

Zbog događanja prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:

- brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- koriste zaštitnu kacigu,

- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti, 

- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. 

Također upozoravamo vozače teretnih vozila da će  u nedjelju, 30. listopada, ponedjeljak, 31. listopada (Dan reformacije) i utorak, 1. studenog (blagdan Svih svetih), od 8 – 21 sat biti  zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona.



Stranica