Održana utrka povodom početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Foto: PU istarska

Utrkom na pulskom šetalištu Lungomare, započelo je danas obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Republici Hrvatskoj svake godine od 15. studenog do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti  i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti. U slijedećih mjesec dana, na području Policijske uprave istarske provodit će se brojne preventivne aktivnosti, a prva od njih održana je danas u Puli.

Naime, u suradnji sa Gradom Pula, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Istarskom županijom (kampanja Bježi/Via), Pula Sportom i Udrugom UZPIRO, a uz medijsko praćenje Radio Pule, na šetalištu Lungomare održana je revijalna utrka. Osim učenika OŠ Stoja i OŠ Veruda, u utrci su sudjelovali su i predstavnici organizatora, a prisutnima su se obratile zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i načelnica Policijske postaje Pula-Pola Tatjana Božac-Maksić. Načelnica policijske postaje istaknula je kako javnost policiju uglavnom percipira kroz represivne aktivnosti i kažnjavanje, no policija je i prevencija i rad okrenut prema zajednici. ''Nažalost, sredstva ovisnosti danas su široko dostupna i sve više mladih ljudi dolazi s njima u kontakt. Upravo zbog toga, ovisnost predstavlja jedan od najozbiljnijih društvenih problema. Problema u čije rješavanje se treba uključiti cjelokupna zajednica. I zato smo mi danas svi ovdje, policija, grad, zdravstvo, škole. Svi smo danas ovdje kako bismo poslali jasnu poruku i upozorili na problem ovisnosti te potaknuli sve na zajedničko rješavanje tog problema'' naglasila je Božac-Maksić. Zamjenica gradonačelnika Pule, ujedno i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, također je istaknula da je ovisnost o drogama sveprisutan i složen problem, kojem treba pristupiti sustavno te su stoga zajednička suradnja i međusektorski dijalog ključni.

Utrka je započela na Mornaru, a trasa utrke protezala se do Gortanove uvale i nazad do Mornara, gdje je su se sudionici mogli okrijepiti toplim čajem i kroasanima, koje je osigurala Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Najbržih dvadesetak trkača dobilo je i simbolične nagrade, majice kampanje ''Bježi/Via''. Umjesto startnih brojeva, sudionici utrke nosili su na majicama jedan od tri najbolja slogana, koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Na natječaj je pristiglo ukupno 78 slogana iz osnovnih škola Monte Zaro, Centar, Kaštanjer, G. Martinuzzi, Vidikovac i Veli Vrh, a kao najbolji odabrani su slijedeći slogani:

  • ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer bez DROGE – KOCKE – PIĆA život je bolja priča'' (OŠ Veli vrh, David Glavaš, 8c)
  • ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer ŽELIM BITI BEZBRIŽAN, A NE BEŽIVOTAN'' (OŠ G. Martinuzzi, Leon Dukanović, 8a)
  • ''Moj izbor nije biti ovisan zato jer JE ŽIVOT JEDAN, A ON JE S DROGOM BIJEDAN (OŠ Monte Zaro, Klaudia Mijačević, 7b).

Učenici koji su napisali najbolje slogane dobili su zahvalnice, koje im je uručila Jelena Rupčić, voditeljica mladeži Gradskog društva Crvenog križa Pula, a osvojili su i prigodne nagrade pa će tako jedan provesti s pomorskom i prometnom policijom i saznati nešto više o njihovom radu.



Stranica