Pripazite na prevarante!

Labinska je policija jučer zaprimila dojavu 79-godišnjakinje da ju je 12. prosinca pokušala prevariti žena, koja se predstavila kao djelatnica jedne banke

Foto: Ilustracija

Labinska je policija jučer zaprimila dojavu 79-godišnjakinje da ju je 12. prosinca pokušala prevariti žena, koja se predstavila kao djelatnica jedne banke. Žena se putem telefona raspitivala o njenoj ušteđevini te ju je zatražila da joj pročita nekoliko serijskih brojeva novčanica, što je 79-godišnjakinja i učinila. Tada joj je žena rekla da taj novac više ne vrijedi i da ga treba zamijeniti te da će ga netko iz banke doći preuzeti. Nakon kraćeg vremena, do stana 79-godišnjakinje došla je nepoznata ženska osoba, no budući je starica posumnjala da se radi o prijevari, pozvala je susjedu te se nepoznata žena udaljila.

Policijska uprava istarska poziva građane na oprez, pogotovo građane starije dobi, koji su često meta prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje,  nepažnju ili ih dovode u zabludu.  Prevaranti se najčešće predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, banke, policije, kao razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori raznih besplatnih promocija ili nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina, humanitarnih ili sličnih udruga, a ponekad građane dovode u zabludu prikazujući tjelesne nedostatke koji u stvarnosti ne postoje (sljepoća, gluhonijemost i slično) ili se predstavljaju kao stradalnici požara, poplava, potresa i drugih nepogoda.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima savjetujemo:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
  • Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!
  • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
  • Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!


Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!



Stranica