Tradicionalna akcija policije ''Mir i dobro''

Foto: PU istarska

U razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine,na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske, provodi se akcija ''Mir i dobro''. Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, s naglaskom na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Samu akciju i aktivnosti koje će policija provoditi predstavio je načelnik Sektora policije Božo Kirin.

''Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u povoljnom ozračju, bez težih posljedica za život i zdravlje ljudi. Zabilježen je jedan događaj lakšeg ozljeđivanja osoba prilikom uporabe pirotehničkih sredstava te jedan požar debla i dva oštećenja imovine. Policija je protiv dva maloljetna počinitelja podnijela optužne prijedloge zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, s obzirom na to da su uporabili pirotehnička sredstva II. razreda u razdoblju kad je to zabranjeno te je tom prilikom oduzeto ukupno 154 komada pirotehničkih sredstava II. razreda'' rekao je Kirin.

Tijekom trajanja akcije ''Mir i dobro'', zabilježene su tri dragovoljne predaje eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva policiji, sukladno odredbi članka 97. Zakona o oružju, kojom prilikom su građani predali policiji četiri komada vatrenog oružja s dugim cijevima, tri komada vatrenog oružja s kratkim cijevima, jedan komad zračnog oružja, 4 signalna sredstva – baklje i 645 komada različitog streljiva. Osim toga, u navedenom razdoblju zabilježen je jedan događaj pronalaska neeksplodiranih eksplozivnih sredstava u jami na području Lanišća, a riječ je o  topničkom projektilu cal. 155 mm.

Kako ne bi dolazilo do neželjenih i štetnih  posljedica, policija će pojačano provoditi aktivnosti na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te ostale aktivnosti s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti, kako slijedi:

  • do kraja prvog polugodišta školske godine 2016./2017. edukacije učenika o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava
  • poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi
  • inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava
  • osiguranje protočnosti i sigurnosti prometa na svim važnijim cestovnim pravcima;
  • podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala
  • sprječavanje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

 

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

 

Apel policije građanima

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. ''Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja'' napomenuo je načelnik Sektora policije. 

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.



Stranica