Ne bacajte pirotehnička sredstva!

Jučer oko 13.45 sati, u Umaškoj ulici u Bujama, maloljetni hrvatski državljanin aktivirao je i bacio petardu, odnosno uporabio pirotehničko sredstvo II. razreda, u vrijeme kada je uporaba navedenog pirotehničkog sredstva zabranjena.

Foto: Ilustracija

Jučer oko 13.45 sati, u Umaškoj ulici u Bujama, maloljetni hrvatski državljanin aktivirao je i bacio petardu, odnosno uporabio pirotehničko sredstvo II. razreda, u vrijeme kada je uporaba navedenog pirotehničkog sredstva zabranjena. Maloljetnik je kod sebe imao još četiri petarde, koje su mu policijski službenici oduzeli te se protiv njega, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Pirotehnička sredstva II. kategorije su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke te koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima (petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi). 

Pirotehnička sredstva III. kategorije su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi).

Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja, a njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način. 



Stranica