Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola brzine kretanja vozila

Radi smanjenja prometnih nesreća, na području Postaje prometne policije Pula, 1. travnja 2017. od 18 do 24 sata i 2. travnja 2017. od 2 do 8 sati provest će se prometna akcija ''Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola brzine kretanja vozila'' 

Foto: Ilustracija

Radi smanjenja prometnih nesreća, na području Postaje prometne policije Pula, 1. travnja 2017. od 18 do 24 sata i 2. travnja 2017. od 2 do 8 sati provest će se prometna akcija ''Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola brzine kretanja vozila''. Za vrijeme prometne akcije, policijski službenici pojačano će obavljati alkotestiranje vozača, mjeriti brzinu kretanja vozila i prema vozačima koji ne poštuju prometne propise poduzimati represivne mjere.

Kako bi se spriječile prometne nesreće, stradavanja sudionika u prometu i kako bi se izbjeglo plaćanje visokih novčanih kazni, koje su propisane za vožnju pod utjecajem alkohola i prekoračenje brzine, molimo vozače da poštuju prometne propise.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola od 1. siječnja do 29. ožujka  evidentirana je 141 prometna nesreća, što čini povećanje od 1% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine kada je evidentirano 140 prometnih nesreća, od čega su evidentirane:

  • tri prometne nesreće s poginulim osobama, što čini povećanje od 200% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine, kada je evidentirana jedna prometna nesreća s poginulom osobom.
  • 43 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što čini povećanje od 19% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine, kada je evidentirano 16 prometnih nesreća s povrijeđenim osobama.
  • 95 prometnih nesreća sa materijalnom štetom, što čini smanjenje od 8% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine, kada su evidentirane 103 prometne nesreće.

U prometnim nesrećama stradalo je 65 osoba, od čega:

  • tri osobe su smrtno stradale, što čini povećanje od 200% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine, kada je jedna osoba smrtno stradala.
  • 16 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, što čini povećanje od 129% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine, kada je sedam osoba zadobilo teške tjelesne ozljede.
  • 46 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede, što čini povećanje od 4% u odnosu na promatrano razdoblje 2016. godine, kada su 44 osobe zadobile lakše tjelesne ozljede.

 

Najčešća greška vozača zbog koje su se događale prometne nesreće bile su nepoštivanje prednosti prolaska, zbog čega su se dogodile 34 prometne nesreće i nepropisna ili neprilagođena  brzina, zbog koje su se dogodile 24 prometne nesreće. U 12 prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola.

U 16 prometnih nesreća počinitelji su bili mladi vozači, od toga u:

  • dvije prometne nesreće s poginulim osobama,
  • četiri prometne nesreće s povrijeđenim osobama,
  • deset prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U spomenutim prometnim nesrećama stradalo 13 osoba, od čega:

  • dvije osobe su smrtno stradale,
  • osam osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede,
  • tri osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede.


Stranica