Obilježena 26. obljetnica osnutka SJP Bak Istra

Foto: PU istarska

''Svoj vojnički posao obavili smo časno i pošteno, a policijske zadaće visoko profesionalno i zato danas svaki pripadnik Specijalne jedinice policije Bak Istra može biti ponosan na svoj ratni put, osjećati se vrijedno i dostojanstveno. Kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac i kao pobjednik'' istaknuo je jučer u Valbandonu na obilježavanju 26. obljetnice osnutka istarskih specijalaca predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju su u crkvi bl. Miroslava Bulešića predvodili biskup u miru mons. Ivan Milovan  te policijski kapelani Ilija Jakovljević, Ivo Borić i Ozren Bizek, nakon čega je kod spomen obilježja Bakova, pod vodstvom ratnog dozapovjednika jedinice Bože Kirina, održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Baka činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra bilo je ranjeno.

Ratnog puta istarskih Bakova u svom govoru prisjetio se predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković, koji je svojim suborcima naglasio kako je malo jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put te na njega s razlogom mogu biti ponosni. ''Hrvatski specijalci dokazali su se u ratu, a svoju profesionalnost i nadalje svakodnevno iskazuju obavljajući najteže policijske zadaće. Ostanite i dalji takvi. Okrenite se budućnosti i razmislite kako svatko od vas, kao pojedinac, može doprinijeti boljitku ovog našeg društva u cjelini'' istaknuo je Blašković.  

U ime predsjednice Republike Hrvatske, Bakovima je 26. obljetnicu čestitao bojnik Jožek Štignjedec, dok se u ime ministra unutarnjih poslova, prisutnima obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je zahvalio pripadnicima specijalne policije na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske. Načelnik uprave zahvalio je Bakovima i na njihovoj ulozi nakon rata, kada su nastavili, jednako uspješno i profesionalno, doprinositi očuvanju hrvatske države i demokracije te zaštiti prava i sloboda svih građana.

Svečanu proslavu 26. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Bak Istra svojim glasom uveličao je akademski glazbenik Zoran Tomaić, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu.



Stranica