Proveden Jumicar program u Istri

Foto: PU istarska

Tijekom proteklog tjedna u Istri je proveden Jumicar program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu. Ovaj koncept edukacije djece u cestovnom prometu nastao je u Finskoj 1989.godine. Program se provodi kao jedan vid fakultativne aktivnosti i djecu uči kako se odgovorno ponašati u prometu i ocijeniti razne prometne situacije.

 

Tijekom proteklog tjedna, aktivnosti su provedene kako slijedi:

  • 10. listopada aktivnost je provedena u Buzetu u OŠ V. Gržalja u Buzetu, uz podršku Odjela prevencije, PP Buzet, GD CK Buzet i JVP Buzet, a cjelokupnom programu podršku je dao i gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.
  • 11. listopada aktivnost je provedena u Rovinju u OŠ V. Nazor u Rovinju, uz podršku Odjela prevencije, PP Rovinj, GD CK Rovinj  i JVP Rovinj , a cjelokupnom programu podršku je dao i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja Marino Budicin.
  • 12. listopada aktivnost je provedena u Medulinu  u OŠ Mate Demarin u Medulinu, uz podršku Odjela prevencije, PP Pula, PPrP Pula, GD CK Pula i DVD-a Medulin.
  • 13. listopada 2017. godine aktivnost je provedena u Labinu u OŠ M. Blažine u Labinu, uz podršku Odjela prevencije, PP Labin , GD CK Labin i JVP Labin, a cjelokupnom programu podršku je dao i gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Aktivnost se provodila kroz interaktivno predavanje, namijenjeno učenicima nižih razreda osnovnih škola, u kojem djeca usvajaju teoretska znanja o pravilnom/nepravilnom ponašanju pješaka i biciklista, ponašanju u javnom prijevozu, svrsi reflektirajuće odjeće te raspoznavanju zvučnih signala u prometu.

Nakon predavanja, Jumicar je  postavio mobilni poligon na otvorenoj površini škola, na kojem su učenici usvojili znanja i praktičnu primjenu sljedećeg: mogućnost da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati pravim automobilom, odnosno što znači zaustaviti/pokrenuti automobil, procijeniti brzinu kretanja nadolazećeg automobila, što za vozača znači napetost, adrenalin, strah, koncentracija, umor, orijentacija, motoričke sposobnosti, dezorijentacija i drugo, a sve kako bi postali bolji pješaci.



Stranica