Obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Foto: PU istarska

U Puli je jučer na Narodnom trgu na prigodan način obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima. Naime, s ciljem jačanja svijesti o problematici suzbijanja trgovanja ljudima, Europska komisija je 2007. godine proglasila 18. listopada Europskim danom borbe protiv trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima predstavlja najbrže rastuću i najprofitabilniju ilegalnu industriju, odmah iza trgovine drogom i oružjem te je jedan od najgorih zločina našeg doba, s obzirom da se trguje ljudima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. 

Tim povodom, djelatnici Odjela prevencije PU istarske, Policijske postaje Pula-Pola i predstavnici Crvenog križa su na postavljenom info punktu dijelili promotivne materijale, educirali i anketirali građane o informiranosti o navedenoj problematici. Osim u Puli, info punktovi su organizirani i u Poreču i Labinu, također uz nazočnost policijskih službenika porečke i labinske policije te djelatnika crvenog križa i volontera udruge Alfa Albona iz Labina, dok će se u drugim gradovima prigodne aktivnosti održati u narednom razdoblju. 

Osim info punktova, u osvještavanju mladih o navedenoj problematici od 2014. godine Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom cijele školske godine provodi preventivnu akciju ''Zajedno'', kroz koju se učenicima završnih razreda strukovnih škola diljem Istre educiranjem ukazuje na problematiku trgovanja ljudima, njenim posljedicama, potencijalno rizičnim situacijama te mitovima i činjenicama vezanim za trgovanje ljudima.



Stranica