Pogoršanje stanja sigurnosti u prometi i najava aktivnosti

Na području Policijske uprave istarske u razdoblju, od 1. siječnja do 30. studenoga, evidentirano je 1.925 prometnih nesreća, što je za 8% više nego u istom razdoblju 2016. godine, kada je evidentirano 1.788 prometnih nesreća.

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske u razdoblju, od 1. siječnja do 30. studenoga, evidentirano je 1.925 prometnih nesreća, što je za 8% više nego u istom razdoblju 2016. godine, kada je evidentirano 1.788 prometnih nesreća.

Od navedenog broja, evidentirano je 18 prometnih nesreća s poginulim osobama, a također i u istom razdoblju 2016. evidentirano je 18 prometnih nesreća s poginulim osobama. U prometnim nesrećama poginulo je 18 osoba, dok je u istom razdoblju 2016. u prometnim nesrećama poginulo 19 osoba. Negativni trend smrtnog stradavanja nastavio se i u mjesecu prosincu, kada se 6. prosinca dogodila još jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

S ozlijeđenim osobama evidentirano je 630 prometnih nesreća, 2% više nego u istom razdoblju 2016., kada je evidentirano 615 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U tim prometnim nesrećama teške tjelesne ozlijede zadobilo je 130 osoba, 18% više nego u istom razdoblju 2016., kada je teško ozlijeđeno 110 osoba, a lakše tjelesne ozlijede zadobilo  je 725 osoba, 3% manje nego u istom razdoblju 2016., kada je lakše ozlijede zadobilo 749 osoba. 

Najčešće greške vozača zbog kojih su se događale prometne nesreće bile su nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog čega se dogodilo 460 prometnih nesreća te nepoštivanje prednosti prolaska, zbog čega se dogodilo 370 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama 265 vozača bilo je pod utjecajem alkohola, dok su u istom razdoblju 2016. pod utjecajem alkohola bila 282 vozača, što čini smanjenje za 6%. Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su u 6 prometnih nesreća te su prouzrokovali 5 prometnih nesreća, u kojima je poginulo 5 osoba.

 

Najviše vozača pod utjecajem alkohola sudjelovalo je u životnoj dobi:

  • od 30-40 godina (61),
  • od 40-50 godina (43),
  • od 18-24 godine (42).

 

Zabilježene koncentracije alkohola:

  • do 0,51  (14 vozača)
  • od 0,51 do 1,50 (150 vozača)
  • preko 1,50 (92 vozača)
  • odbijanja alkotestiranja (9 vozača).

 

Apeliramo na vozače da poštuju prometne propise, a posebice da poštuju ograničenja brzine, da povećaju razmak kada se kreću iza drugog vozila, da izbjegavaju pretjecanja i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola.

Što je veća brzina vozila, duži je zaustavni put pa vozač u slučaju uočavanja opasnosti na cesti ne može pravovremeno zaustaviti vozilo radi čega dolazi do prometne nesreće. Kod većih brzina teže su posljedice pa prometne nesreće u kojima vozač nije poštivao ograničenja brzine često za posljedicu imaju smrtna stradavanja i teške tjelesne ozlijede. 

U zimskom razdoblju ceste su mokre, skliske, a mogu biti i zaleđene pa vozači radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu moraju smanjiti brzine kretanja, povećati razmak kada se kreće iza drugog vozila i izbjegavati pretjecanja jer se zbog mokrog i kliskog kolnika zaustavni put povećava te dolazi do češćih izlijetanja vozila s ceste i udara u vozilo ispred sebe.

Vozači pod utjecajem alkohola su velika opasnost za sebe i sve druge sudionike u prometu. Alkohol uvijek djeluje na percepciju vozača. Pada oštrina vida, vidno polje se suzuje, adaptabilnost na uvjete (posebno svijetlo tama) su bitno smanjene. Vozač ne uočava na vrijeme stanje na prometnici, te zbog toga i kasnije reagira. Reakcije vozača su usporene, često puta nekoordinirane ili pogrešne pa vozač izvršava radnju koja treba biti u slijedu posljednja kao prvu i slično a neke radnje jednostavno izostavi.

Alkohol uvelike koji puta potpuno isključuje samokritičnost u vožnji pa vozač vozi sve brže ne povezujući brzinu i mogućnost reakcija kao što se to ipak događa u normalnim okolnostima. Koordiniranje ruku i nogu je bitno narušeno. Zbog toga vozači, ako su pod utjecajem alkohola  ne smiju sudjelovati u prometu na cesti.

 

Najava pojačanih aktivnosti u prometu

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno prometnih nesreća s teškim posljedicama, na području Policijske uprave istarske, u noći s 9. na 10. prosinca, od 23 do 6 sati, provest će se prometna akcija ''Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola vozača na opojne droge''.

Isto tako, u vremenskom razdoblju od 11. do 17. prosinca, na području cijele Policijske uprave istarske, provoditi će se pojačana kontrola i nadzor vozila i vozača te će se pojačano vršiti kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola vozača na opojne droge.

Pored navedenog, do kraja godine, prometna policija će pojačati nazočnost na svim prometnicama na kojima su se statistički događale prometne nesreće s najtežim posljedicama ili se događao veći broj prometnih nesreća kršenjem prometnih propisa. Prometna policija koristiti će svu raspoloživu opremu i uređaje koju koristi u svakodnevnom nadzoru i kontroli prometa.



Stranica