Božićni blagdani protekli mirno

Foto: Ilustarcija  

Ovogodišnji božićni blagdani protekli su mirno i bez većih problema pa tako na području Policijske uprave istarske nije zabilježen niti jedan događaj ozljeđivanja osoba ili oštećenja imovine uporabom petardi, raketa ili drugih pirotehničkih sredstava.

Policija tradicionalno za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi akciju ''Mir i dobro'', kojoj je cilj osigurati povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Podsjećamo građane da je od 27. prosinca pa do 1. siječnja dozvoljena uporaba pirotehničkih sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, no da navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Dostupna su u prodavaonicama i kioscima, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, osim petardi i redenika iz F3 kategorije, dopuštena je osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima te na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi.

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane:

  • da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi,
  • da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima,
  • da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama
  • da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Još jednom pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.



Stranica