Sigurno sudjelovanje vozača motocikla i mopeda u prometu

Foto: Ilustracija  

Poradi povoljnijih vremenskih uvjeta na našim prometnicama sve veći je broj motocikala i mopeda, s obzirom da su isti u skupini najranjivijih sudionika u prometu, potrebno je obratiti posebnu pozornost kako bi se povećala njihova sigurnost u prometu na cestama.

Podsjećamo da se u 2017. godini dogodilo 226 prometnih nesreća s mopedima i motociklima, u kojima je stradalo 187 osoba, od čega je 5 osoba smrtno stradalo, 38 osoba zadobilo je teške, dok su 144 osobe zadobile lakše ozljede.

U prva 4. mjeseca 2018. godini na području PU istarske dogodilo se 26 prometnih nesreća s mopedima i motociklima, stradale su 22 osobe na mopedima i motociklima, od čega je 8 osoba zadobilo teške, a 14 osoba lakše ozljede.

Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: ne korištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje reg. pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.

Slijedom navedenog u dane vikenda (12. i 13 svibnja 2018. godine) na području Policijske uprave istarske provesti će se prometna akcija „Nadzor vozača mopeda i motocikla“, kako bi se utjecalo na smanjenje stradavanja ove skupine sudionika u prometu.

Sukladno navedenom upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi. Isto tako, upozoravamo da ne upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, da ne upravljaju neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola.

Ostale sudionike u prometu upozoravamo da obrate pozornost na mopediste i motocikliste u prometu na cestama, a koji su vrlo često manje uočljivi od drugih vozila, a posebice za vrijeme pretjecanja/obilaženja ili prometovanja u raskrižju.



Stranica