U jami kod Makovci pronađena ručna bomba

Foto: PU istarska

Dobra suradnja Protueksplozijskog odjela PU istarske i Speleološkog društva Buje potvrdila se i prilikom dojave o pronalasku ručne bombe u speleološkom objektu, jami kod mjesta Makovci na području Buja.

Naime, nakon što su speleolozi dojavili policiji da su u jami pronašli eksplozivno sredstvo, policijski službenici Protueksplozijskog odjela PU istarske u subotu, u subotu 13. svibnja spustili su se u jamu gdje su na dubini od 20 m pronašli ručnu bomba talijanske proizvodnje model „OTO 35“ koja potječe iz 2.svjetskog rata. Bomba je zbog dotrajalosti uništena kontroliranom eksplozijom na mjestu pronalaska.

Policijska uprava istarska zahvaljuje na suradnji Speleološkom društvu Buje te poziva članove svih speleoloških društava koji djeluju na području Istre, da prilikom aktivnosti u speleološkim objektima budu oprezni obzirom još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. U slušaju pronalaska eksplozivnih sredstava potrebno je odmah obavijestiti policiju broj 192 a eksplozivno sredstvo ne dirati ni pomicati.  Po zaprimanju obavijesti stručni policijski službenici Protueksplozijskog odjela poduzet će sve mjere da se sredstvo ukloni na siguran način za ljude ali i okoliš.



Stranica