Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge i međunarodnog prometa drogama

Foto: PU istarska

U Puli je danas obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja). Naime, Policijska uprava istarska, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije (Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja te Službom za školsku medicinu), Zajednicom tehničke kulture Pula, Kampanjom protiv bolesti ovisnosti Bježi/Via!, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Centrom za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula, UZPIRO-CRO PULA, Savjetom mladih Grada Pule i Dječjim gradskim vijećem Grada Pule, na prigodan je način upozorila na problem ovisnosti.

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tijekom školske godine, u osnovnim i srednjim školama, već šestu godinu za redom provodi se preventivni projekt ''Zdrav za 5'' koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogama, igrama na sreću te podizanju razine svijesti o važnosti zaštite okoliša. Osim toga,  na prigodan se način obilježavaju i datumi vezani za prevenciju zlouporabe droga. Tako je i danas, od 9 do 11 sati, u prostorijama i ispred prostorija Zajednice tehničke kulture Pula na Trgu kralja Tomislava, održana prigodna preventivna aktivnosti sajam mogućnosti ''Neovisan znači imati stav i biti zdrav'', kojoj je cilj potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola na uključivanje u slobodne aktivnosti tehničkog profila, kao zdravog životnog izbora i kao alternativu ovisnosti te senzibilizirati građane na problem ovisnosti i potaknuti ih na traženje pomoći od institucija koje se bave tim problemom.

Osim sudjelovanja u ljetnim hobby radionicama Zajednice tehničke kulture Pula, djeca su na sajmu imala priliku okušati se u izradi zmajeva, lego modelarstvu, informatičkoj radionici, robotici, automodelarstvu i izradi recikliranih uporabnih predmeta i igračaka. Na postavljanim info punktovima mogli su razgledati teleskopsku opremu Astronomskog kluba Pula, opremu za ronjenje Centra podvodnih aktivnosti Pula, makete Kluba maketara 2004 Pula, izložbu fotografija Udruge ljubitelja fotografije Format Pula, radio stanice i drugu komunikacijsku opremu Radio kluba Arena Pula, bespilotnu letjelicu Tehničke škole Pula, kao i dobiti informacije o problemu ovisnosti i gdje mogu potražiti pomoć. Osim toga, mogli su isprobati poligon za vožnju Auto kluba Pula-Rovinj i razgledati policijska vozila, a dobru i veselu atmosferu svojim nastupom osigurala je skupina AB Original.

Podršku borbi protiv ovisnosti o drogama dali su zamjenica gradonačelnika Pule i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović, tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos, zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin, načelnik Policijske postaje Pula-Pola Vjekoslav Vukšić, voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović i velik broj zainteresiranih građana, koji su se složili da je djeci potrebno ponuditi razne alternative, od sporta, tehničke kulture, umjetnosti pa do ekologije, kako bi ona izrasla u zdrave mlade ljude, svjesne štetnosti droga i njihove povezanosti s kriminalitetom.



Stranica